Грабеж по италиански – откраднаха тайната на дълголетието

Мария
Написана от Мария октомври 15, 2016 08:29

Грабеж по италиански – откраднаха тайната на дълголетието

От лабораторията в Сардиния похитиха 14 хиляди ДНК проби, събирани за изучаване на тайните на дълголетието. С разследването се занимава италианската прокуратура.
Италианската полиция разследва кражбата на хиляди образци ДНК, които били събрани за изучаване на тайната на дълголетието. Пробите от ДНК на жителите на остров Сардиния били събирани повече от 10 години. Вниманието на учените било привлечено от рекордната продължителност на живота на сардинците, тъй като в провинция Олястра приблизително 1 на всеки 2000 жители доживява до 100 години – показател, 5 пъти по-висок, отколкото в повечето развити държави. По-рано се е смятало, че причината се крие в храненето и състоянието на околната среда. Но учените мечтаят да намерят генетическите основи на дълголетието, които са били например, в случая със сърдечно-съдовите заболявания. Така например, компанията DeCode Genetic, анализирала през май 2016-та ДНК на 2636 исландци, като установила мутацията на гена, понижаващ риска от възникване на инфаркт с 1/3.
Разследването в Италия започва няколко седмици, след като британска биотехнологична придобива правата върху пробите на фалиралата Parco Genetico. Според прокурора, ръководещ разследването, от лабораторията в комуната Пердасдефогу изчезнали около 14 хиляди проби с кръвта на жителите на остров Сардиния.
Останалите проби останали незасегнати – общо в лабораторията имало 230 хиляди броя. Мацео смята, че пробите са били тайно изнесени от лабораторията от някой от персонала, тъй като следи от влизане с взлом няма. Предполагаемата кражба е била извършена през август. Информацията за нея била публикувана в пресата миналия месец, но следователите казват, че не е известно кога точно са изчезнали пробите. На 10-ти август изчезването установил един от служителите, който вече много години ръководи лабораторията.
Въпросът, на кого принадлежат правата за изчезналите проби, не е съвсем изяснен – основната част от тях е била събрана от 2 компании, които работели заедно, но след това пътищата им се разминали.
Така, според прокурора, ръководещ разследването, изчезналите проби били собственост на фалиралата компания, финансирана от държавата, която била неотдавна била изкупена от гражданин на Сардиния, който съобщил през август, че неговата задача е да защити местните жители от незаконната експлоатация на тяхното ДНК.
Parco Genetico тясно сътрудничела с финансираната от частни лица компания Shardna, която била принудена да подаде молба за обявяване в несъстоятелност, след като предходният ѝ собственик изпаднал в сериозни финансови затруднения. Активите на фалиралата компания били придобити от Тициана, която през август обяви, че счита ДНК пробите в Пердасдефогу за своя собственост.
За пробите на Тициана заплатила на фалиралата компания 258 хиляди евро, което предизвикало недоволството на някои жители на острова.
По техни думи, хиляди жители пожертвали своя генетичен материал, за да донесат полза на човечеството, а не приход на компанията. Но от Тициана настоявали, че изкупуването на пробите било част от стандартната процедура по несъстоятелността и е станало с разрешението на съда в Италия.
Ръководителите на компанията отказали да дават коментари. Наполеон Ферара, председател на компанията, заявил, че сделката дава възможност да се проучат пробите от ДНК на еднородна група от населението, изследването на които би могло да осветли механизмите на стареенето и заболяванията.
Териториите, на които живеят най-голям брой дълголетници, се наричат сини зони, като причините за дълголетието и стареенето интересуват учените от много държави.

Грабеж по италиански – откраднаха тайната на дълголетието
4.4 (88.89%) 36 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 15, 2016 08:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи