Грешки в изследванията – кой е виновен и какво може да се направи

Мария
Написана от Мария юни 6, 2016 17:29

Грешки в изследванията – кой е виновен и какво може да се направи

Акценти:

  • Хранене - вземане на кръв
  • Активност на ензимите
  • Урея - показатели

Свързани:

Миналият месец медиите съобщиха за пълния и окончателния крах на един от най-нашумелите стартъпи в областта на здравеопазването – проектът Теранос.

Компанията налагаше методиката, която трябваше да открива 240 болести по капка кръв от пръста с помощта на собствен прибор Едисон.

Основателката и ръководителка на проекта, младата Елизабет Холмс призна, че резултатите от изследванията, разпратени на стотици хиляди пациенти, са били неверни, и съобщи, че коригираните резултати вече са изпратени.

Историята е наистина необичайна, но най-вече поразяват мащабите на грешките – може би, до сега лабораторната диагностика не беше виждала такива.

А колко често в ежедневието си се сблъскваме с грешки в изследванията и защо изобщо се случват? Кой е виновен – лаборантът, повреда в техниката или пък самият пациент?

Грешки на персонала

Най-често са свързани с неговата ниска квалификация. Например, може да се говори за грешки при вземане на пробите:

• Твърде стегнатият турникет, неправилното положение на тялото могат да влияят на резултатите от изследванията на въглехидратния, липидния обмен и др.
• Нарушаване на технологията – например, използване на обикновени епруветки при изследване на концентрациите на глюкоза в кръвта, което води до понижаването им с 10% само след 20 минути, тоест дълго преди приключване на тестването.

А при нарушаване на порядъка на смяната на епруветките, в пробата може да попадне реагент, който не трябва да го има там, което влияе на резултатите.

Грешки в документацията са свързани с нечетливост на записите и неправилна идентификация на пациента. Случаите на даване на резултати от изследванията на друг човек – не са толкова редки в лабораториите.

Отделно следва да се посочи и за нарушаване на температурния режим на доставката и съхранението на пробите.

Например, вземане на биологичен материал за някои сложни изследвания може да се извърши в филиал на голяма мрежа от лаборатории или в поликлиника, след което кръвта да бъде доставена в централно лаборатория, където има условия за анализ на биологичния материал.

Тоест, пробата трябва да се транспортира през зимата на ниски температури или през лятото – на високи.

А, например, изследването на адренокортикотропния хормон изисква използването на дълбоко замразяване на кръвната проба, а хладилната чанта, в която се превозват пробите, поддържа не по-ниско от 3-4 градуса.

Освен това не са редки случаите, когато пробите попадат в централната лаборатория със забавяне – поради липса на специална служба за доставки, което пък повишава риска от грешни резултати.

Най-накрая – възможни са грешки, свързани с ниска квалификация на персонала, при извършване на собствено изследване. Нарушавана на стандартите за стерилност, замърсяване на пробите, неправилно приготвяне на реактивите и други технологични грешки – всичко това увеличава риска от получаване на недостоверен резултат.

Грешки на пациентите

Изследвания показват, че препоръките на лекарите по подготовка на изследвания само 87% се изпълняват от запитаните пациенти, 4,47% от участниците в проучванията казали, че се придържат към тях само частично, а 3% – изобщо не се опитвали да следват указанията на доктора.

Но съществуват много ситуации, когато именно поведението на пациента влияе на резултатите от изследванията.

• Храненето преди вземане на кръв влияе на резултатите от изследванията на липидния, въглехидратния обмен, на хормоните, на общия белтък и на факторите на съсирването;
• Съставът на храната влияе на изследването на активността на ензимите;
• Времето на вземане на кръвта може да влияе на показатели като урея, хемоглобин, общи липиди.

Грешки в изследванията – кой е виновен и какво може да се направи
4.6 (91.11%) 27 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 6, 2016 17:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи