Грип 2017 – симптоми и лечение, кога ще се появи

Мария
Написана от Мария октомври 6, 2016 07:39

Грип 2017 – симптоми и лечение, кога ще се появи

Акценти:

  • Епидемия - грип
  • Работници - медицински
  • Рискови фактори - опасност

Свързани:

Есенно-зимният период – това е време на сезонни заболявания, най-разпространените от които е грип. Какво ни очаква тази година, как да се предотврати епидемията и да се излекуват болните?

Световен грип 2017 – вече е на прага

Началото на епидемията се прогнозира за последните седмици на есента и началото на зимата, тоест за първите по-сериозни застудявания.

Световен грип 2017, според много експерти, ще започне от Китай. Това е свързано с повишената гъстота на населението, голямата популация от свине и птици.

Изхождайки от това може да се направи извод, че отново ще се сблъскаме с H2N2, който за разлика от 1957, ще бъде силно мутирал и видоизменен.

И е възможно заразяване със следните щамове:

• Калифорнийски – засяга, както хора, така и животни, предава се от вид на вид. Този вирус стана широко известен през 2009, предизвиквайки епидемия от свински грип по целия свят. Характеризира се с постоянни мутации. По своята симптоматика е сходен с настинката, но бързо прогресира, възприемайки патологична форма.

• Бризбейн – австралийски вирус, който бързо се разпространява. Неговата особеност е в това, че в 25% от случаите предизвиква сериозни усложнения.

• Швейцария – това е мутирала форма на вируса „Калифорния“ H1N1 тип А, който е преминал във форма H3N2. По своята симптоматика е идентичен на калифорнийската разновидност, към която постепенно се включват респираторни признаци. При своевременно и правилно лечение не предизвиква усложнения.

• Ямагата – сравнително безопасен щам, ако се сравнява със свинския или птичия грип. Бързо се разпространява обаче и изисква спешно лечение.

Ако човек го прекара на крака, то това може да доведе до сериозни усложнения, най-честите от които са сърдечните и белодробни патологии.

• Пукет – нестабилен вирус, който постоянно еволюира. Честите мутации водят до изменение на обичайните симптоми на болестта. Трудно се поддава на диагностика.

Учените не изключват възникването на нови видове смъртоносни вируси. За предотвратяване на грип 2017 се провежда ваксинация срещу по-рано известните щамове.

Грипна епидемия 2017

Всяка година с тревога очакваме началото на грипния сезон. И това не е изненадващо, тъй като вирусите постоянно мутират, усложнявайки процесът на диагностика и лечение.

Според прогнозите на учените, през тази година сезонното заболяване може да се превърне в истинска грипна епидемия 2017, което често е свързано с обостряне на пневмококови инфекции и изменение на много щамове.

Човешкият организъм не може да образува постоянен имунитет към грипа, тъй като вирусът е доста променлив.

Към ден днешен се различават три серотипа на болестта – А, В и С, които се различават по антигенния си спектър и разположение на фрагментите на рибонуклеиновата киселина.

Всеки серотип съдържа определен подтип – щам, който може да променя своите генетични данни под въздействието на външни фактори, тоест да мутира.

Грип 2016-2017 – групи с най-висок риск

Както и всяко заболяване, грип 2017 има повишен риск, който се определя по медицински и епидемичен фактор.

Медицински:

• Хора над 65-годишна възраст и новородените;
• С хронични заболявания – на бронхобелодробната и сърдечно-съдовата система, увреждане на бъбреците, ендокринни патологии, заболявания на бъбреците, на черния дроб и на кръвта;
• Бременни и жените, планиращи бременност;

• Хората, пребиваващи в специфични колективи – домове за инвалид, старчески, интернати;

Епидемиологични:

• Хора, контактуващи с голям брой заразени – работници в сферата на услугите, търговията, обществения транспорт;
• Медицински работници, педагози;
• Деца, посещаващи градини или училища, студенти;

Грип 2017 – симптоми и лечение, кога ще се появи
4.5 (89.23%) 65 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 6, 2016 07:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи