Грип при деца – ваксина или лекарства

Мария
Написана от Мария октомври 16, 2018 12:41

Грип при деца – ваксина или лекарства

Свързани:

Буквално след няколко месеца отново ще се сблъскаме с опасния грипен вирус. Отново ще се притесняваме за своето здраве и за това на най-близките ни.

Това се случва всяка година – сезонното повишаване на заболеваемостта е неизбежно. Но е по силите ни да защитим себе си и своите деца от опасния враг, като обърнем внимание на профилактиката.

Профилактика на грип при деца – какво е на първо място?

По данни на СЗО почетното първо място по профилактика на грип заема ваксинацията. Грипът е толкова заразен, че е трудно да се предпазим от него, когато до него има източник на инфекции.

Невинаги работи и правилото по-далеч да се стои от заразно болните. Проблемът е, че болният е заразен още преди появата на първите симптоми, когато и той, и околните го смятат за здрав.

На второ място е елементарното миене на ръцете. Може и болният вече да го няма в помещението, но и грипните вируси да останат. При кихане и кашляне пръските слюнка се разнасят много далеч.

Опасни вируси се отлагат по околните предмети, дръжките на вратите и могат да попаднат в организма на здрав човек, като го заразяват.

Какво още предпазва от грип? Изолация – вирусът толкова бързо се разпространява из планетата, че това придвижване само да се сравни със самолет от гражданската авиация.

Именно чрез самолети и пасажери вирусът попада от един континент на друг.

Можем да не излизаме от дома от ноември до края на февруари, да не пускаме никого на гости и за всеки случай по цял ден да дезинфекцираме помещението. Но кой може да прекара така повече от 4 месеца.

Как да предпазим от грип кърмачета, деца в предучилищна възраст и ученици?

Бебетата под 6 месеца не трябва да се ваксинират, но намаляването на риска от разболяване е възможен. За тази цел е необходимо да се спазват няколко важни правила:

  • Старайте се, колкото се може по-дълго да кърмите детето;
  • Ваксинирайте се против грип всичко около него, включително и кърмещата майка;
  • Не посещавайте места, където се струпват хора – избягвайте пътуването в обществен транспорт с малкото, не ходете в мола с него;

Детето над 6 месеца може да се ваксинира против грип. Но преди първата година малко успяват да го направят. Първо, ваксинацията на бебета се прави 2 пъти с интервал от месец. Второ, не на всички мъници са направени ваксините по график, и родителите се стараят първо да приключат със задължителната ваксинация.

Ако не се ваксинира кърмаче срещу грип, то трябва просто да спазват горните препоръки за профилактика на болестта.

Децата в предучилищна и училищна възраст трябва да се ваксинират при липса на противопоказания за ваксинация. Сред малчуганите в предучилищна възраст трябва да се ваксинират тези, които посещават детска градина и различни кръжоци.

Грип при тийнейджъри – леко ли протича?

Истина ли е, че тийнейджърите понасят грип по-леко, отколкото по-малките деца. Невинаги, проблемът е, че вече порасналите деца не бързат за болница, не обичат да се лекуват и трудно спазват предписаните препоръки.

Много се боят да пропуснат материала в училище и контролните, прекарват заболяването на крака, заразяват своите съученици и приятели. Родителите невинаги успяват да проконтролират дали детето си е изпило лекарството.

След прекаран грип тийнейджъри и младежи дълго идват на себе си. Няколко седмици ги безпокоят умора, възможен е и депресивен синдром.

Грип при деца – ваксина или лекарства
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 16, 2018 12:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи