Грозде

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 07:33

Грозде

Акценти:

  • Грозде
  • Хранителна стойност
  • Полезни свойства
  • Противопоказания

Свързани:

loading...

Грозде – плодът или плодовете на род растение, познато с наименованието на български като лоза. То е познато на човека от древни времена и може би е едно от първите, които хората са започнали да отглеждат, когато започнали да водят уседнал начин на живот.

В Библията например се казва, че гроздето или лозата е първото растение, което се е появило на земята и именно с него са се хранили първите хора на планетата – Адам и Ева.

Освен това не е маловажно, че именно това растение се споменава в свещената книга на християните повече пъти, отколкото което и да е друго.

Плодовете на лозата са сферични или овални, които са събрани в по-малки или по-големи групи, които са познати повече в разговорния български с наименованието салкъми.

Учените са изчислили, че за да си набави един човек в зряла възраст необходимото количество витамини и минерали, съдържащи се само в гроздето, той трябва да изяжда по 65-70 килограма от този плод годишно, но в най-добрия случай повечето от нас успяват да изконсумират не повече от 30 килограма.

И именно поради това днес гроздето се счита повече за деликатес, отколкото обикновена храна.

Хранителна стойност в 100 грама

• Белтъчини – 0.6 грама;
• Мазнини – 0.6 грама;
• Въглехидрати – 15.5 грама;
• Съдържание на минерали – 0.6 грама;
• Вода – 80.4 грама;
• Калоричност – 72 килокалории;

Грозде – полезни свойства

В гроздето се съдържат от 2.5 до 6% свободни и в свързан вид соли на следните органичните киселини в съотношение 60% ябълкова киселина и 40% – винена, глюконова, лимонена, янтарна и оксалова.

Свободните киселини придават на плодовете кисел вкус, а свързаните не му влияят. В гроздовия сок, съдържащите се свободни киселини са в рамките на 0.2-0.6%.

Плодовете на лозата са източник на необходимите за организма на човека минерални соли и микроелементи. Повече от 60% от целия минерален състав на гроздето е калий, който подобрява сърдечната и бъбречната функция.

В 100 грама гроздов сок се съдържат – 6-98 мг манган, 5-12 мг магнезий, 16-22 мг никел и сравнително по-малки количества от кобалт, алуминий, силиций, хром, бор и др.

Тези минерали често са от съществено значение за формирането на елементи на ензими, хормони, белтъчини и редица важни органични комплекси.

Гроздето съдържа и голямо количество от необходимите на човека витамини като /стойностите са за 100 грама/:

• Витамин А /ретинол/ – 0.1 мг;
• Витамин В1 /тиамин/ – 0.05 мг;
• Витамин В2 /рибофлавин/ – 0.02 мг;
• Ниацин /витамин В3 или РР/ – 0.3 мг;
• Витамин В5 /пантотенова киселина/ – 0.18 мг;
• Витамин В6 /пиридоксин/ – 0.6 мг;
• Фолиева киселина /витамин В9/ – 4 мкг /микрограма/;
• Витамин С /аскорбинова киселина/ – 6 мг;
• Биотин /витамин Н/ – 4 мкг;
• Витамин К /филохинон/ – 0.5-2.0 мкг;
• Витамин Р /флавоноиди/ – 45 мкг;

Гроздовите плодове съдържат от 0.2 до 1.5% пектинови съединения.

Също така в тях е установено наличието на незаменими аминокиселини – лизин, хистидин, аргинин, метионин, левцин и заменимите – цистин и глицин, които са от съществено значение за нормалната обмяна на веществата в човешкия организъм.

В гроздовите семена се съдържа до 20% твърдо масло с високо съдържание на мазнини /гроздово масло/, дъбилни вещества, 0.8% лецитин, ванилин и флобафени/червени аморфни съединения/.

Противопоказания

Гроздето и неговият сок е нежелателно да се консумират при захарен диабет, диария, хроничен и остър колит, ентероколит, остри форми на туберколоза и при напреднал стадий на метаболитен синдром.

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 07:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

loading...
loading...
loading...
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи