Грозде – плодът или плодовете на род растение, познато с наименованието на български като лоза. То е познато на човека от древни времена и може би е едно от първите, които хората са започнали да отглеждат, когато започнали да водят уседнал начин на живот.

В Библията например се казва, че гроздето или лозата е първото растение, което се е появило на земята и именно с него са се хранили първите хора на планетата – Адам и Ева.

Освен това не е маловажно, че именно това растение се споменава в свещената книга на християните повече пъти, отколкото което и да е друго.

Плодовете на лозата са сферични или овални, които са събрани в по-малки или по-големи групи, които са познати повече в разговорния български с наименованието салкъми.

Учените са изчислили, че за да си набави един човек в зряла възраст необходимото количество витамини и минерали, съдържащи се само в гроздето, той трябва да изяжда по 65-70 килограма от този плод годишно, но в най-добрия случай повечето от нас успяват да изконсумират не повече от 30 килограма.

И именно поради това днес гроздето се счита повече за деликатес, отколкото обикновена храна.

Хранителна стойност в 100 грама

• Белтъчини – 0.6 грама;
• Мазнини – 0.6 грама;
• Въглехидрати – 15.5 грама;
• Съдържание на минерали – 0.6 грама;
• Вода – 80.4 грама;
• Калоричност – 72 килокалории;

Грозде - полезни свойства

В гроздето се съдържат от 2.5 до 6% свободни и в свързан вид соли на следните органичните киселини в съотношение 60% ябълкова киселина и 40% - винена, глюконова, лимонена, янтарна и оксалова.

Свободните киселини придават на плодовете кисел вкус, а свързаните не му влияят. В гроздовия сок, съдържащите се свободни киселини са в рамките на 0.2-0.6%.

Плодовете на лозата са източник на необходимите за организма на човека минерални соли и микроелементи. Повече от 60% от целия минерален състав на гроздето е калий, който подобрява сърдечната и бъбречната функция.

В 100 грама гроздов сок се съдържат – 6-98 мг манган, 5-12 мг магнезий, 16-22 мг никел и сравнително по-малки количества от кобалт, алуминий, силиций, хром, бор и др.

Тези минерали често са от съществено значение за формирането на елементи на ензими, хормони, белтъчини и редица важни органични комплекси.

Гроздето съдържа и голямо количество от необходимите на човека витамини като /стойностите са за 100 грама/:

• Витамин А /ретинол/ - 0.1 мг;
• Витамин В1 /тиамин/ - 0.05 мг;
• Витамин В2 /рибофлавин/ - 0.02 мг;
• Ниацин /витамин В3 или РР/ - 0.3 мг;
• Витамин В5 /пантотенова киселина/ - 0.18 мг;
• Витамин В6 /пиридоксин/ - 0.6 мг;
• Фолиева киселина /витамин В9/ - 4 мкг /микрограма/;
• Витамин С /аскорбинова киселина/ - 6 мг;
• Биотин /витамин Н/ - 4 мкг;
• Витамин К /филохинон/ - 0.5-2.0 мкг;
• Витамин Р /флавоноиди/ - 45 мкг;

Гроздовите плодове съдържат от 0.2 до 1.5% пектинови съединения.

Също така в тях е установено наличието на незаменими аминокиселини – лизин, хистидин, аргинин, метионин, левцин и заменимите – цистин и глицин, които са от съществено значение за нормалната обмяна на веществата в човешкия организъм.

В гроздовите семена се съдържа до 20% твърдо масло с високо съдържание на мазнини /гроздово масло/, дъбилни вещества, 0.8% лецитин, ванилин и флобафени/червени аморфни съединения/.

Противопоказания

Гроздето и неговият сок е нежелателно да се консумират при захарен диабет, диария, хроничен и остър колит, ентероколит, остри форми на туберколоза и при напреднал стадий на метаболитен синдром.