Хапче за морал – как медицината може да ви направи по-добри

Мария
Написана от Мария март 23, 2015 12:44

Хапче за морал – как медицината може да ви направи по-добри

Акценти:

  • Хапче за морал
  • Окситоцин - влияние
  • Проблемът с вагонетката

Свързани:

Хапчето за морал е хипотетичен лекарствен препарат, който може да повиши емпатията и чувството за съпреживяване на човека, правейки го високо морален.

Учените отдавна си задават въпроса защо едни хора постъпват морално, а други не. Защо някой ще мине покрай умиращия човек и дори няма да позвъни на бърза помощ, а други са готови да рискуват живота, за да спасят непознати?

Защо хората извършват жестоки престъпления и възможно ли е да се намери медицински способ, за да стане един човек по-добър. Медицинските препарати, които могат да повишат нивото на съпричастност, милосърдие и състрадание условно се наричат хапчета за морал или милосърдие.

Впрочем, засега науката е далеч от действителното разработване на такива таблетки, а в обществото няма единна позиция за това колко коректно е те да се прилагат.

Защо до сега не са създадени хапчета за морал?

На учените отдавна са известни препарати, които влияят на човешкото поведение, но кои от тях може да се свързани със създаването в бъдеще на евентуално хапче за морал.

Сложността на този въпрос е свързана с това, че е много трудно да се определи какво е това морална постъпка. По-лесно това да се илюстрира чрез известната морална дилема, тъй нареченият проблем на вагонетката.

Проблемът на вагонетката

Вагонетката се движи по релсите, за които са завързани 5 човека. Вие се намирате на мост, който е над релсите. Имате възможност да спрете вагонетката, като оставите на релсовия път нещо тежко. До вас има дебел човек и единствената ви възможност да спрете вагонетката е да го бутнете от моста върху релсите.

Какви биха били вашите действия?

• Консеквенциалисти – утилитаристи, тоест за оценяване на моралността на една постъпка се вземат предвид последствията от нея, а не намерението на извършващия. В случая с вагонетката, ако вие сте консеквенциалист, за да избегнете смъртта на 5 души, вие можете да пожертвате един. Поддръжник на тази теория е например британският философ и социолог Джеръми Бентам.

• Деонтологисти – предполагат, че зли постъпки не трябва да се извършват при никакви обстоятелства. Дори и в името на една благородна кауза не трябва да се извършва убийство, а това означава, че трябва да оставите дебелия мъж на моста до вас жив, въпреки че неговата смърт би могла да спаси живота на 5 човека. Поддръжници на тази теория са Имануел Кант и Фьодор Достоевски.

Влиянието на различните вещества върху решението на проблема с вагонетката

• Серотонин – един от основните невромедиатори. След прием на циталопрам , повишаващ нивата на серотонина, хората по-често отговарят, че ще бутнат дебелият човек под вагонетката – по-неморално, отколкото да оставим да загинат 5 други непознати.

• Лоразепам – транквилизатор, притежаващ успокояващ и противотревожно действие. По време на експеримента хората, приемащи лекарството, били склонни към по-рационално мислене и по-често отговарят, че да убиеш един, за да спасиш пет живота е правилният избор.

• Окситоцин – ако се повиши съдържанието на този хормон в кръвта, се увеличава способността на човека да изпитва състрадание, доверие и сътрудничество. Но също така и усилва такива чувства у хората като завист, злорадство и привързаност към определена социална група.

На участниците в експеримента, които приемали този препарат, преди да отговорят на въпроса как биха решили проблема с вагонетката, им била уточнявана националността на потенциалните жертви на убийството.

Оказало се, че хората под въздействието на окситоцина по-охотно жертват живота на човек от друга националност и да оставят жив човека от собствената им национална принадлежност.

Хапче за морал – как медицината може да ви направи по-добри
4.5 (90%) 76 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 23, 2015 12:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи