Хапчета срещу инжекции и системи – кое е по-доброто

Мария
Написана от Мария август 15, 2016 14:07

Хапчета срещу инжекции и системи – кое е по-доброто

Акценти:

  • Инжекции - вътрекожни
  • Лекарство - въвеждане
  • Обезводняване - произход

Свързани:

„Докторе, назначете ми, ако обичате, инжекции или системи. Толкова много ми помагат. Защо да лежа в болница, като хапчетата и сама могат да си ги приемам?“ Тази фраза е позната на всеки лекар, работещ в болница.

Да, и самите болни, които ги казват, могат да бъдат разбрани, тъй като самият факт на престой в болница се асоциира със задължително назначаване на инжекции или системи.

Ако лекарят назначи лечение с таблетки, то в някаква степен не се оправдават техните очаквания. Кога пък са необходими таблетки, а кога инжекции или системи? От какво зависи изборът от лекаря на формата на лекарството?

Какви форми на лекарства съществуват?

Към ден днешен съществува голямо количество различни лекарствени форми, разнообразието от които е главното оръжие на лекаря в борбата за здравето на пациентите. Сред тях са следните:

• Пероралните – към тях се отнасят всички лекарства, които болният може да погълне. Това са различни таблетки, капсули, дражета, гранули, прахчета за приготвяне на суспензии за вътрешен прием, сиропи, капки, настои, отвари и др.

Всички те минават през стомашно-чревния тракт, частично се абсорбират и попадат в кръвта, а частично излизат в непроменен вид външно.

• Парентерални – това са лекарства, които попадат в кръвта чрез нарушена цялост на кожата. Това са различни инжекции – подкожни, вътрекожни, вътремускулни, вътревенозни.

Възможно е въвеждането на препарати в кухините на ставите, в близост до нервни стволове с цял тяхното блокиране, в епидуралното пространство и др.

• Инхалационни – лекарствата попадат в организма при вдишване. В повечето случаи действат местно и се използват за лечение на различни заболявания на дихателните пътища.

Но част от препаратите притежават свойства да проникват в кръвта и да влияят на работата на целия организъм – например, при пълно обезболяване, вдишване на пари на нишадър при припадък.

• За нанасяне на кожата и лигавиците – това са мехлеми, гелове, кремове, спрейове, лосиони, пасти, пластири и т.н. Най-често се нанасят локално, тъй като действието оказват в областта, където са непосредствено нанесени и изключително рядко влияят на целия организъм – лепенки с нитроглицерин, никотин и др.

• Свещи за въвеждане в областта на ректума и на влагалището – използват се за лечение на такива заболявания на органите като например, хемороиди, възпалителни заболявания на женските полови органи.

Но богатото кръвоснабдяване на лигавицата на правото черво дава възможност на активното вещество бързо и ефективно да се абсорбира в кръвта, затова и тези лекарства могат да окажат въздействие върху целия организъм.

Например, свещите с ибупрофен и парацетамол позволяват бързо справяне с високата температура.

В какви случаи се прибягва да назначаването на системи?

• Вътревенозното вливане на лекарства е ефективно в случаите, когато се налага оказването на неотложна помощ. Така цялата доза на лекарството попада в кръвта непосредствено, и действието на препарата започва след няколко минути.

И лекарите могат бързо да парират различни алергични реакции, да свалят кръвно налягане, да облекчат състоянието при пристъп на стенокардия и т.н.

• Системите с различни разтвори на електролити се задължителна мярка при обезводняване от всякакъв произход. Причина може да бъде изразена диария на фона на инфекциозно заболяване.

Кога са нужни подкожни и вътремускулни инжекции?

Подкожните и вътрекожните инжекции се използват в тези случаи, когато това е единственият възможен способ за въвеждане на това лекарство.
Вътремускулните са нужни в началния етап на лечението за създаване на ефективна концентрация на лекарството в човешкия организъм.

Хапчета срещу инжекции и системи – кое е по-доброто
4.4 (88.92%) 74 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 15, 2016 14:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи