Хек

Мария
Написана от Мария януари 21, 2015 20:01

Хек

Акценти:

  • Хек
  • Хранителна стойност
  • Полезни свойства
  • Калоричност

Свързани:

Хек, познат също с названието „мерлуза“, е вид морска риба, обитаваща дълбочина от 100 и 1000 метра, принадлежаща към семейство Мерлузови, разред Трескоподобни. ;

Средната дължина на тялото на тази риба е от 2 до 3 кг. Месото на хека е по-крехко и по-мазно от това на треската, като филето лесно се отделя от костите. То се използва като диетична храна и много добре се усвоява от организма.

В европейските държави мерлузата отдавна е призната за най-добрия представител на разред Трескоподобни, поради високите ѝ хранителни качества и ниското съдържание на мазнини в нейното месо.

Хранителна стойност

Филето на хека преимуществено се състои от белтъчини /16.6 грама на 100 грама/. Мазнините в 100 грама месо от тази риба са само 2.2 грама. При това мерлузата съдържа наситени мастни киселини 0.6 мг, голямо количество калий – 335 мг, фосфор – 240 мг, сяра – 200 мг, хлор – 165 мг, натрий – 75 мг, магнезий – 35 мг и калций – 30 мг.

Съдържанието на витамините А, Е, С, РР, В1, В2, В6, В9, а също и на желязо, мед, манган, кобалт и йод, прави месото на тази риба незаменим елемент от лечебното хранене.

Тъй като енергийната стойност на суровото филе от хек е 86 килокалории, то използването му при спазването на диети за отслабване, е не само допустимо, но и дори желателно.

Калоричността на тази риба, когато се свари в малко количество вода, се повишава до 95 килокалории. Маринованият хек съдържа 117 килокалории, а в лека майонеза до 121 килокалории.

Когато филето на мерлузата се запържи в растително масло и тесто /брашно, мляко, яйце, сол/ придобива енергийна стойност от 204 килокалории.

Полезни свойства на месото от хек

Ползите за здравето от тази риба са добре проучени. Белтъчните влакна в нея лесно се разграждат в храносмилателната система и почти напълно се усвояват от организма, благоприятствайки по този начин регенерацията на тъканите.

Витамините, макро и микроелементите, влизащи в състава на месото на мерлузата регулират функцията на храносмилателната система, спомагат за нормалната обмяна на веществата и като цяло благотворно се отразяват на здравето.

Приложение в медицината

В медицината хекът се използва в качеството на основен елемент при спазването на лечебна диета.

Поради липсата на груби хранителни влакна, малкото съдържание на мазнини, богатият минерален и витаминен състав, месото на мерлузата се прилага широко като лечебна храна за хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт, хормонални нарушения.

Също така е препоръчително при възстановяване от прекарани инфекциозни заболявания.

Поради високото съдържание на рибофлавин, фолиева и аскорбинова киселина лекарите препоръчват редовно да се приготвят ястия с хек за деца и хора в напреднала възраст, поради факта, че тези важни хранителни компоненти, които активират обменните процеси в тъканите на главния мозък.

Освен това редовната консумация на богатото на наситени мастни киселини месо на мерлузата е отличен начин за профилактика на диабет, ракови заболявания, атеросклероза, сърдечно-съдови и неврологични заболявания.

Въздържание от употреба на тази риба лекарите препоръчват само на хора, които са в период на възстановяване след операция на вътрешните органи.

Важно е да отбележи, че в търговската мрежа хекът се предлага предимно дълбоко замразен, покрит с ледена обвивка. Методът на бързото замразяване допринася за запазването на всички хранителни и вкусови качества на тази риба и се предотвратява нейното изсушаване в процеса на съхранение.

Хек
4.4 (88.89%) 36 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 21, 2015 20:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи