Хеморагичен инсулт – какво е особеното на симптомите

Мария
Написана от Мария август 23, 2016 22:26

Хеморагичен инсулт – какво е особеното на симптомите

Акценти:

  • Хеморагичен инсулт - особености
  • Покой - максимален
  • Бързина - важна

Свързани:

Инсултът е тежко усложнение на много соматични и неврологични, съдови патологии. Често обширната форма на патологичния синдром води до летален изход или до сериозни усложнения, водещи болния до инвалидност.

Основа на тази патология е остро и продължително нарушение на кръвообращението в определен участък на мозъка, което неизменно води до увреждане на тъканите на мозъка.

Това съответно води до развитието на определени неврологични и понякога сериозни проявления.

Особености на хеморагичния инсулт

Както е известно, представлява разкъсване на кръвоносен съд и пропиването на кръвта от него в определена зона на мозъчната тъкан.

По начин на протичане и прогнозата е по-опасен от исхемичния.

Към основните причини, които могат да доведат до развитието му са постоянно високото кръвно налягане, което води до патологични изменения на кръвоносните съдове и формирането в тях на специфични образувания – аневризми, стените на които са тънки и е възможно при поредната криза просто да не издържат и да се разкъсат.

Така се стига и до кръвоизлив. Освен това, при младите хора аневризмите в областта на артериите на мозъка могат да са с вроден произход, тоест патологията се развива заради дефект в гените, който води до образуването на анормални кръвоносни съдове.

При хеморагичен инсулт се формират хематоми вътре в черепната кухина, в мозъчната тъкан, които пропиват мозъчните тъкани и ги притискат.

Това води до огнищен оток на мозъка и загиване на неврони. Този участък на мозъка, където се е образувал кръвоизлив, престава да изпълнява своите функции, което се отразява на двигателната сфера, чувствителността, работата на вътрешните органи и висшата нервна дейност.

Такъв инсулт може да възникне не само в областта на артериалните съдове, но и в областта на венозния сплит.

Първи признаци на хеморагичен инсулт – какво е важно да се знае

До голяма степен, първите признаци на инсулта от хеморагичен тип могат да се отличават от исхемичния. Първо, възникването на кръвоизлива винаги е внезапно, докато при исхемия е възможно да има предшестващи микросимптоми.

На страната, противоположна на хематома, ще се наблюдава внезапно изменение на тонуса на мускулите и рефлексите. Често се развива гадене с повръщане и неволево уриниране. Освен това, за това състояние са типични следните първи признаци на инсулта:

• Рязко, мълниеносно формиране на слабост в областта на ръцете и краката от едната страна на тялото;
• Рязка промяна на говора, пълно неразбиране;
• Промяна на зрението, до пълна слепота;
• Проблеми с поддържането на равновесие и координация;
• Рязко и безпричинно възникване на главоболие, което е невъзможно да се търпи;

Подобни симптоми се формират буквално за няколко минути след кръвоизлива, и помощ от страни, като такава не може да се окаже, необходимо е незабавно да се извика линейка и пострадалият да се откара в болница.

Ако това бъде направено в първите 3 часа след катастрофата, високи са шансовете му не само да се спаси живота на човека, но и максимално да се съхрани здравето му.

Първа помощ при хеморагичен инсулт

При оказване на първа помощ са важни бързината и принципът да не се вреди. Преди всичко, първа помощ трябва да се оказва бързо, за да бъде пострадалият в първите 2-3 часа откаран в болница, тъй като няколко минути се оказват решаващи.

Първо, пострадалият трябва да се сложи на равна и твърда повърхност, главата трябва да се разположи над тялото. Като трябва да му се създаде максимален покой, да се успокоява, до идването на лекарите.

Хеморагичен инсулт – какво е особеното на симптомите
4.3 (86.67%) 21 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 23, 2016 22:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи