Хемороидална тромбоза – опасно усложнение

Мария
Написана от Мария ноември 26, 2018 14:35

Хемороидална тромбоза – опасно усложнение

Акценти:

  • Лечение - хирургично
  • Лабораторни методи - реакция
  • Преглед - пълен

Свързани:

Хемороидална тромбоза – това е едно от най-често срещаните усложнения на хемороиди. Същността му е в това, че в пещеристия съдов сплит, локализиращи се в областта на ректума, се формират тромби.

Основно клинично проявление при този патологичен процес е прекомерно изразен болков синдром, допълващ се и от други местни проявления. Своевременно започнатото лечение позволява избягване на сериозни усложнения при това заболяване.

В противен случай съществува риск от възникване на възпаление в мастната тъкан, която заобикаля правото черво, а също и от образуване на некротични изменения в областта на хемороидалния възел.

Причини, рискови фактори

Според статистиката, хемероидалната тромбоза се среща при 20% от хората с диагноза хемороиди. Сред всички усложнения на хемороидалната тромбоза се падат около приблизително 60%. Опасността от това заболяване се състои в това, че в кратки срокове е възможно да доведе до развитие на гноен възпалителен процес в парактелната тъкан.

Заболяването се дели на вътрешна, външна и комбинирана форма, които се разграничават въз основа на локализациите на съдовете с тромбоза.

Всяка от тези форми се среща доста често, но с външната се сблъскват най-често.

Също съществува разделение на хемороидална тромбоза на 3 стадии. Тези стадии се разграничават въз основа на интензитета на клиничните проявления.

Съществува много голямо количество фактори, които могат да доведат до това, че хемороидите се усложняват от тромбоза.

Първо, това е прекомерна употреба на храни, стимулиращи циркулацията на кръв в малкия таз, което води до повишаване на налягането вътре в хемороидалните възли.

Като пример, може да се приведе алкохол, пикантни и твърде солени ястия, различни подправки и т.н. Освен това често развитието на тази болест се обуславя от проблеми с изхождането. Принос е възможно да имат както запек, така и диария.

Достатъчно често хемороидална тромбоза се формира при хора с ниски нива на двигателна активност. Ако човек в продължение на дълъг период от време е в седнало положение, кръвта в малкия таз започва да застоява.

Всичко това създава благоприятни условия за развитие на тромбози.

В редица случаи образуването на тромботични маси в пещеристия съдов сплит на фона на хемороиди води до различни травмиращи въздействия на хемороидалните възли.

Съществуват още 2 важни фактора, които повишават вероятността от развитие на заболяването. Сред тях са раждане и преохлаждане.

Симптоми при хемороидална тромбоза

При всеки от стадиите на хемороидална тромбоза съпътстващите симптоми са със специфична степен на проявление. Но във всеки случай водещо клинично проявление е болков синдром.

При първия стадий болният сигнализира за умерено изразена болезненост, която става по-интензивна при изхождане. Непосредствено самите възли са с увеличени размери и уплътнени. В областта на аналното отвърстие може да се установят незначително отичане и зачервяване.

Вторият стадий се характеризира с присъединяване на симптоми, сигнализиращи за вторично възпаление. Болковият синдром става по-силно изразен.

Отокът и зачервяването продължават да нарастват. Понякога на фона на възпалителна реакция възникват клинични проявления като бързо уморяване, повишение на телесната температура и т.н.

Диагностика и лечение на болестта

Определянето на диагноза започва с пълен преглед. Важно диагностично значение има палпаторното изследване.

От лабораторните методи се използва пълна кръвна картина, в която могат да присъстват признаци на възпалителна реакция, а също и коагулограма.

За потвърждаване на диагнозата и изключване на други заболявания е показно ендоскопско изследване.

Лечението може да бъде както консервативно, така и хирургично.

Хемороидална тромбоза – опасно усложнение
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 26, 2018 14:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи