Херинга

Мария
Написана от Мария януари 22, 2015 14:31

Херинга

Акценти:

  • Херинга
  • Полезни свойства
  • Състав
  • Източник на ценни минерали

Свързани:

Херингата е вид риба, принадлежаща към семейство Селдови. Позната е също и с названието селда. Тялото на тази риба е странично сплескано като коремът ѝ изглежда заострен.

Размерът на херингата се определя като среден или голямо и рядко малък. Горната ѝ челюст не е издадена пред долната.

Гръбната ѝ перка е точно над коремната, а опашната ѝ е раздвоена. Този вид риба включва 60 вида, чийто ареал на разпространение са моретата и океаните в умерените, топлите и частично студените климатични зони.

Някои видове селда са чисто морски и никога не влизат в сладки води, други принадлежат към мигриращите риби и за да хвърлят хайвера навлизат в реките. Храната на тази риба се състои от различни малки животни, особено малки ракообразни.

Препоръчително е херингата /осолената и маринованата/да се съхранява на тъмно и хладно място. Под действието на светлина, въздух и влага мазнините в месото на тази риба придобиват гранясал вкус, тъй като се окисляват.

Полезна ли е рибата херинга?

Херингата лесно се усвоява от човешкия организъм и именно поради това е един от най-добрите източници на белтъчини. Освен това месото на тази риба съдържа големи количества от следните минерали – фосфор, йод, калций, калий, натрий, магнезий, цинк, флуор.

От само 100 грама херинга човек може да си набави до половината от дневната му необходима доза протеини. Мазните видове риби, каквато е и селдата, осигуряват на човешкия организъм най-малко 2 пъти повече калории в сравнение с бялата риба.

За разлика от наситените мазнини от животински произход, ненаситените мастни киселини от рибното месо се смятат, включително и от научната общност, за много по-полезни.

Според учените, именно омега-3 мастните киселини, съдържащи се в херингата, способстват за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, намаляват риска от образуване на тромби в кръвоносните съдове, а също и спомагат за подобряване на кръвообращението в капилярите. Изключително полезно е месото на селдата за бременните жени.

Достигналата зрялост херинга, която е подходяща за консумация от човека, съдържа до 25% мазнини, около 20% белтъчини, витамини В12, А, D и никотинова киселина.

В състава на белтъчините на селдата влизат и незаменими мастни киселини.
Има данни, че редовната употреба на херинга спомага за отшумяване на някои от симптомите на псориазиса, за подобряване на зрението и на мозъчните функции.

Рибните мазнини са 5 пъти по-ефективни от растителните, що се отнася до понижаване на нивата на холестерола в кръвта. Мазнините, съдържащи се в черния дроб на херингата са богати на витамин А и D. А мускулната ѝ тъкан е ценен източник на витамини от група В, спомагащи за усвояването на белтъчините.

Научни изследвания показват, че консумацията на херинга способства за повишаването в организма на нивата на така наречения „добър“ холестерол, като по този начин съществено се понижава риска от развитие на атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.

Авторите на друго проучване установили, че мазнините от месото на селдата въздействат на мастните клетки – адипоцити, като намаляват техния размер и по този начин се понижава риска от развитие на диабет втори тип.

Консумацията на херинга също така намалява концентрацията в кръвната плазма на свободните радикали, тъй като съдържа антиоксиданти.

В последно време се появяват все повече научни данни, в които се заключава, че редовната употреба на мазни риба, каквато е и херингата, предотвратява астмата.

Херинга
4.5 (89.62%) 79 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 22, 2015 14:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи