Херния на хранопровода – кога е необходима операция

Мария
Написана от Мария октомври 19, 2015 09:58

Херния на хранопровода – кога е необходима операция

Акценти:

  • ХОХД - операция
  • Показания за хирургия
  • Профилактика - херния на хранопровода

Свързани:

Хернията на отвърстието на хранопровода в диафрагмата /ХОХД/, или както я наричат по-просто – херния на хранопровода, е заболяване с доста объркана етиология.

Най-често то се свързва с разтягането на тъканите, поддържащи храносмилателния тракт.

Потвърждение на това може да бъде и факта, че в болшинството от случаите патологията се наблюдава при хора над 60-годишна възраст.

ГЕРБ и ХОХД

Хернията на хранопровода почти винаги протича на фона на гастроезофагеална рефлуксна болест. Може да се каже, че тези 2 патологии се допълват една друга.

Ако опишем ситуацията по-просто, то ХОХД – това е нарушаване на формата на хранопроводно-стомашния клапан най-често, съпровождащо се с увеличаване – повече от 4 см, на отвърстието на хранопровода в диафрагмата и проникване на част от стомаха в гръдната кухина.

Симптоматиката е много подобна с проявленията на ГЕРБ, а именно:

• Киселини;
• Оригване;
• Тежест в епигаструма;
• Проникване на храна от стомаха в хранопровода;
• Затруднено преминаване на храната;
• Суха кашлица и развитие на бронхиална астма;
• Режещи и дърпащи болки в областта зад гърдите с дразнене в областта на сърцето;

Сред възможните усложнения, които се предизвикват ХОХД, са гастритите, а също и язва в областта на тази част на стомаха, в която е разположена хернията – около 8% от случаите.

В 20% от случаите ХОХД се усложнява от анемии и стомашни кръвоизливи.

Най-сериозното усложнение, което се предизвиква от хернията в тази област, е нейното разкъсване. При откриване компрометиране на хернията най-често се налага хирургична намеса.

Важно

Ако не се затваря клапана между хранопровода и стомаха, то тогава медикаментите не помагат. Придържайте се към диета, което всъщност е най-важното условие за справяне с този неприятен проблем.

Също така не трябва да се носят стегнати колани, да не се пие газирана вода, за да не се увеличава налягането в коремната кухина.

Показания за оперативно премахване на хернията на хранопровода

Отстраняването се назначава в случай, че диетите и консервативното медикаментозно лечение – прием на препарати, понижаващи киселинността, не дава резултат.

Оперативното лечение се провежда при наличие на следните показания

• Голям размер на хернията на хранопровода;
• Значителна вероятност от разкъсване на хернията;
• Наличие на съответни усложнения – свиване на хранопровода, анемия;
• Развитие на тежък езофагит – възпалителен процес на лигавицата на хранопровода
• Наличие на хранопровод на Барет, при който лигавицата на отверстието на хранопровода е покрита с цилиндричен епител вместо с многослоен плосък;

Днес операцията най-често се извършва чрез лапароскопия. В коремната стена се правят няколко малки разреза, през които и се провежда самата операция.

Същността на интервенцията се състои във връщането на част от стомаха от гръдната кухина в коремната и в завишаване на отверстието на хранопровода в диафрагмата.

Противопоказания за провеждането на хирургичната интервенция са бременност, наличие на тежки заболявания на сърцето, захарен диабет, тромбофлебит и някои други заболявания.

С цел предотвратяване изобщо възникването на херния на хранопровода е необходимо хората в напреднала възраст да избягват преяждането, също така да поддържат физическа активност, тъй като по този начин поддържат мускулите на цялото си тяло тонизирани и се възпрепятства тяхното отпускане.

Както напоследък стана известно, мъжете могат да тренират силово до дълбока старост, без да се притесняват за здравето си, тъй като когато мускулите им са силни, е малко вероятно възникването на здравословни проблеми.

Херния на хранопровода – кога е необходима операция
4.6 (91.85%) 54 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 19, 2015 09:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи