Херпес зостер

Калина
Написана от Калина август 12, 2014 11:15

Херпес зостер

Акценти:

 • Херпес зостер
 • Симптоми
 • Причини
 • Лечение

Свързани:

Какво представлява херпес зостер?

Херпес зостер е заболяване, причинено от реактивиране на предишна инфекция с вируса на херпес зостер, също наричан варицела зостер вируса или вируса на варицелата.  Клиничното състояние води до болезнен локализиран кожен обрив, който се появява като везикули и кожата около тях и под тях е зачервена.

Какви са причините?

Вирусът на варицелата (варицела зостер или VVZ) може да остане в латентно състояние в организма, след преминаването на първичната инфекция. Обикновено вирусът остава в корените на периферните нерви, които контролират чувствителността на кожата за топло, студено, допир и натиск. При 1 на всеки 5 души, които са боледували от варицела, вирусът „се събужда “ или реактивира.

Това най-често се случва много години и дори десетилетия след прекарана инфекция с варицела зостер вирус в детството. По-голяма част от хората, които боледуват от херпес зостер са над 60-годишна възраст. При повторна активация вирусът изменя наименованието и се означава като херпес зостер вирус.

Най-характерното при това вирусно заболяване е, че реактивираният вирус предизвиква само в един от периферните нерви и затова и обривът наподобява лента по кожата. Лентата обикновено е само от едната страна на тялото и представлява дерматом – зоната, в която се разполагат краищата на инфектирания периферен нерв. Болезнен може да бъде само част или целия дерматом.

При повечето хора е налице поне един от рисковите фактори за появата на това заболяване. Например на риск е изложен всеки човек, който прекарал варицела в детството си или му е била поставена ваксина с жив атенюиран вирус.

При по-възрастните хора /над  50 години/, при такива с онкологични заболявания, с органна трансплантация, заразени с вируса на СПИН или хора, които са с отслабен имунитет, поради стрес, съществува по-голяма вероятност от реактивация на варицела зостер вируса.

Какви са симптомите на херпес зостер?

В зависимост от нервите, които са засегнати от повторната активация на вируса, симптомите могат да обхванат по-голяма част от тялото:

 • Първият симптом е най-често изключително силната чувствителност или болка в зоната на засегнатия периферен нерв, която наподобява лента от едната страна на тялото.
 • Усещането може да бъде сърбеж, изтръпване, парене, постоянна болка или дълбока, внезапна и пронизваща болка.
 • Ако тези симптоми се появят по лицето и особено около очите незабавно да се потърси медицинска помощ.
 • Други неспецифични симптоми, които могат да се появят едновременно с характерните са: повишена температура, втрисане, главоболие и сърбеж.
 • Обикновено в рамките на 1-3 дни след започване на болките в зоната на дерматома се появява и обрив, чиято първоначална форма са червени подутини, по които се образуват везикули, които се пълнят с гной, след това се формират корички за около 10-12 дни. В някои случаи не се формира обрив, а симптом са само болките в зоната на инфектирания периферен нерв.
 • Обривът изчезва 2-3 седмици, след като паднат коричките, но е възможно да останат белези.
 • Някои пациенти развиват невралгия, в която болката в зоната на засегнатия от вируса периферен нерв продължава и след изчезването на обрива.

Лечение на херпес зостер

Хората, които имат симптоми на реактивация на варицела зостер вируса, трябва да потърсят лекар възможно по-скоро. Антивирусните медикаменти са най-ефективни само когато се прилагат възможно най-скоро след появата на първоначалните симптоми.

 • Не чешете кожата в зоната на обрива. Това увеличи риска от развитие на вторична бактериална инфекция, а също така нараства вероятността от оставането на белези, след изчезване на обривите. За облекчаване на сърбежа може да използвате антихистамини и кремове с локално приложение като лидокаин.

След поставянето на диагнозата и назначаването на подходящото лечение, можете да слагате хладни компреси по няколко пъти на ден в продължение на 20 минути, за да успокоите кожата и да подсушите течащата гной или течност от везикулите. Това спомага за премахването на коричките и опасността от развитие на бактериална инфекция намалява.

Трябва да спрете да поставяте компреси след, като подсушаването на везикулите, за да не изсушите прекалено кожата около тях и така да предизвикате сърбеж. Не забравяйте, че изтичащата течност или гной от мехурите е заразна за хората, които са податливи на заразяване с варицела-зостер вируса.

Херпес зостер
4.5 (90%) 20 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 12, 2014 11:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи