Хидроцеле

Мария
Написана от Мария октомври 14, 2014 14:30

Хидроцеле

Акценти:

  • Каква е обикновено индикацията за наличие на хидроцеле?
  • При наличие на какви показания се налага лечение на хидроцелето?
  • В какъв период хидроцелето се абсорбира при мъжете в зряла възраст?

Свързани:

Хидроцеле представлява състояние, характеризиращо се с появата на торбичка пълна с течност около тестиса, което води до оток в скротума – кожената торбичка, в която са разположени тестисите под пениса.

Това състояние е често срещано при новородени, но в повечето случаи торбичката пълна с течност около пениса изчезва без лечение в рамките на първата година от живота на новороденото.

По-големите момчета и зрелите мъже могат да развият състоянието поради възпаление и нараняване на скротума.
Торбичката пълна с течност около тестиса обикновено не предизвиква болка в скротума.

В повечето състоянието не предизвиква увреждане и засегнатите не се нуждаят от лечение. Въпреки това, ако имате подуване в скротума потърсете лекарска помощ, за да се изключат други причини.

Какви са симптомите?

Обикновено единствената индикация за състоянието е безболезненото подуване на единия или и на двата тестиса. При зрелите мъже отока в тестисите може да предизвика усещане за тежест и дискомфорт в областта на скротума.

Някои от пациентите съобщават, че отокът е по-малък сутринта и увеличава размера си с напредването на деня.
Потърсете лекарска помощ, ако забележите или усетите подуване в скротума.

Важно е да се изключат други възможни причини за подуването. Понякога хидроцелето се свързва с ингвинална херния, при която през слабо място или дефект в мускулите на коремната стена позволява преминаването на част от червата през ингвиналния канал и понякога достигат до скротума като при това състояние в някои случаи се налага лечение.

Ако забележите, че бебето ви има подуване в скротума, веднага си запишете час при педиатъра му. Ако лекарят установи, че причината за набъбването е хидроцеле, то обикновено ще изчезне от само себе си.

Въпреки това, ако това подуване в скротума не изчезне след една година или се увеличава, тогава отново бебето ви трябва да бъде прегледано от педиатър.

Какви са причините?

При момчетата торбичката пълна течност в скротума е възможно да се появи още в утробата. Обикновено тестисите се спускат от развиващата се коремна кухина на бебето в скротума. Торбичка пълна с течност обвива всеки тестис.

В повечето случаи, всяка торбичка се затваря като преди това течността от нея се абсорбира. Въпреки това, ако течността остане и след затварянето на торбичката, се образува и това подуване в тестисите.

И тъй като торбичката около тестиса се е затворила, течността от нея не може да изтече обратно в коремната кухина и да се абсорбира. Въпреки това обаче течността обикновено се абсорбира за около една година.

В някои случаи обаче тази обвиваща тестиса тъкан остава отворена. При това състояние, обвивката може да промени размера си или ако скроталната торбичка се притисне или компресира течността ще изтече обратно в корема.

При зрелите мъже и по-големите момчета хидроцеле може да се развие в резултат на нараняване или възпаление на скроталната торбичка. Възпалението може да бъде в резултат на малката спираловидна тръба, обвиваща тестиса от задната и от горната му страна /епидидимит/.

Лечение на хидроцеле

При малките момченца до 1-годишна възраст, обикновено течността от обвивката около тестиса се абсорбира от само себе си. Но ако това не се случи или набъбването продължава, то тогава може да се наложи хирургичното отстраняване на течността.

При зрелите мъже, както и при по-големите момчета подуването, предизвикано от събиране на течност в торбичка около тестиса, отзвучава в рамките на 6 месеца. Хидроцеле изисква лечение само, ако стане достатъчно голямо, за да причини дискомфорт.

Хидроцеле
4.5 (89.04%) 73 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 14, 2014 14:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи