Хипертоничност на матката по време на бременност

Мария
Написана от Мария юли 10, 2015 11:29

Хипертоничност на матката по време на бременност

Акценти:

  • Хипертонус на матката
  • Вероятни причини
  • Интензивен маточен тонус

Свързани:

Хипертонус на матката по време на бременност не е заболяване, а симптом. Той е сигнал, че бременността е възможно да прекъсне. Ако такъв проблем бъде установен е необходимо спешно да се ликвидира, при условие че жената желае да износи нормално и да роди детето.

Структура на матката

Матката е орган, състоящ се от мускули. А мускулите могат да се съкращават. Това е много важно за раждането на детето.

Отвън органът е обвит от серозна обвивка, която на медицински език се нарича „периметриум“. Средният маточен слой е най-силно изразен и се състои от гладките мускули.

Когато жената зачене и износва бебето, миометриумът – маточните мускули, се удебелява, тоест се разраства. Мускулните влакна увеличават обема си.

Матката става толкова голяма към края на бременността – в края на 9-тия месец, че заема целия корем на бъдещата майка.

За да се осъществи раждането на време матката трябва да се съкращава достатъчно – в маточните мускули постепенно се натрупват гликоген, калций и стимулиращи съкращаването на мускулите ензими.

Също в самия край на 9-тия месец се образува все повече актимиозин – това е белтъкът, който стимулира маточните съкращения в процеса на раждането.

Вътре в матката, където се намира дете, е ендометриума. Това е лигавицата.

Маточен тонус

Зависи от това колко е напрегнат миометриума. Хипотонусът е отклонение от нормата, при което мускулатурата е прекалено отпусната. Това се наблюдава в първите 2 часа след раждането.

Симптом – хипотонично кръвотечение от матката. Нормален тонус – състояние на органа, който се характеризира с покой на миометриума. Наблюдава се както при жени, които не очакват дете, така и при бременни.

Хипертоничност на матката – прекомерен тонус на матката, който може да бъде периодичен, който е нормален понякога или постоянен – може да предизвика спонтанен аборт.

Хипертоничност по степен:

• Тотален;
• Местен – напрегната е само горната част на миометриума;

Причини

Най-често се откриват няколко фактора:

• Инфекции – основно тези, предаващи се полов път като цитомегаловируса, гениталния херпес и т.н. При заразяване с някой от тези заболявания възниква възпалителен процес на вътрешните полови органи, поради това миометриумът започва да се съкращава по-силно, отколкото е необходимо. Детето може да се зарази с някаква опасна болест още преди да се е появило на бял свят.

• Нарушение на хормоналния баланс – хипертонусът може да бъде вследствие на недостиг на прогестерон в организма, особено през първите 14 дни след зачеването, когато яйцеклетката съединила се със сперматозоида се закрепва и започва да се формира „детското място“. Недостигът на прогестерон може да стане причина за аборт или отлепване на хориона, от който впоследствие се образува плацентата.

• Изменения на стените на матката

– Миома;
– Полипи;

• Хронични заболявания

Вероятно влияние върху тонуса на матката от следните заболявания на майката:

– Затлъстяване;
– Захарен диабет;
– Артериална хипертония;

• Пороци в развитието на органа

Ако матката е неправилно формирана, то стената на органа ще бъде непълноценна. В резултат може да възникне излишен тонус на матката на бременната.

Хипертоничност на матката – какво да предприемете

За назначаване на лечение е недостатъчно палпационното и ултразвуковото определяне на интензивния маточен тонус. Ако има и течения с кървав цвят, болки ниско в корема или в кръста, тогава е необходимо спешно лечение, тоест хоспитализация.

Хипертоничност на матката по време на бременност
4.5 (89.44%) 72 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 10, 2015 11:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи