Хипертрофия на анални папили – причини за възникване и метод на лечение

Мария
Написана от Мария октомври 11, 2016 17:15

Хипертрофия на анални папили – причини за възникване и метод на лечение

Акценти:

  • Усложнения - минимални
  • Хирургичен лазер - премахване
  • Дефект - козметичен

Свързани:

Хипетрофилрали анални папили – не са патологично състояние, и могат да се определят като козметичен дефект.

Появяват се като реакция на някакъв патологичен процес в аналния канал, в перианалната област и представляват фиброзна тъкан, покрита с кожа. Освен малък физически и козметичен дискомфорт, други проблеми не предизвикват.

Не са опасни при условие, че патологичният процес, който ги е предизвикал, вече е отминал.

Това могат да бъдат остатъци от остри анални фисури, остри тромбинови хемороиди, тези заболявания, които понякога имат тенденция да преминават от само себе си, без намеса на лекар.

Ако патологичният процес е вече отминал, то аналният израстък не представлява опасност за здравето.

Има случаи, когато образуванията са достатъчно големи и многобройни. Тогава предизвикват дискомфорт, болка, анален сърбеж, зачервяване на кожата и появата на перианални дерматити, пречат на провеждането на хигиена в аналната област.

Ако аналните израстъци са се появили при липса на основно заболяване в зоната на дискомфорт, тогава се премахват.
Процедурата се провежда безболезнено с помощта на лазер или по хирургически път, най-често под местна упойка.

Операцията отнема от 5 до 20 минути, постоперативният период е достатъчно лек и не предизвиква влошаване на качеството на живот – не води до временна хоспитализация или временна нетрудоспособност.

Симптоми и причини за възникване на анални израстъци

Аналният канал е орган, в който могат да се развият редица различни заболявания, и околните тъкани около патологичния процес реагират на това. появяват се т.нар. хипертрофирали анални папили или анални израстъци.

Възпалението на аналната папила най-често се проявява с нейното увеличение, хиперемия на кожата, дискомфорт, понякога незначителна болка в областта на папилата.

Най-често това говори за възобновяване на патологичния процес, заради който е възникнала.

В този случай се провежда операция, премахва се папилата и самото основно заболяване. И отново да повторим – това е анална фисура или просто хемороиди.

Хипертрофия на анални папили – методи на лечение

В 99% от случаите при търсене на помощ се прилагат хирургични методи, има и случаи, когато ясната причина за възпаление на аналната папила не е очевидно.

Тогава се провежда комплексно консервативно лечение, като се включва и физиотерапия, местна терапия, облекчава се възпалението в областта на папилата и пациентът постоянно се държи под наблюдение, за да не се пропусне основното заболяване.

Операцията се извършва под местна упойка в 90% от случаите, като пациентът е по-гръб, краката му са на специална поставка, коленете му са присвити към корема.

След обработката на перианалната област с разтвор на обезболяващи – новокаин, лидокаин, ултракаин.

В зависимост от обема на операцията с хирургичен лазер се изрязват хипертрофиралите анални папили. При малките образувания раните се коагулират и остават отворени, при големите обаче – частично и пълно се зашиват.

Пациентът 15-20 минути след приключване на операцията се връща у дома. Идва на контролен преглед и превръзки веднъж 2 пъти седмично.

Вместо заключение

Както стана ясно по-горе, ако хипертрофиралите анални папили ви притесняват, макар и да не представляват заплаха за здравето, тъй като обикновен козметичен дефект, процедурата е прекалено кратка – 15-20 минути, като след нея ще можете да се отървете напълно от този проблем.

Рисковете от усложнения са минимални, тъй като дори и по-големите папили се премахват с хирургически лазер, тоест – се изгарят.

Хипертрофия на анални папили – причини за възникване и метод на лечение
4.5 (90.16%) 63 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 11, 2016 17:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи