Алергията е едно от най-разпространените заболявания в нашето съвремие. Неслучайно започнаха да я определят като заболяване на 21-ви век. Никой не е застраховат от алергични заболявания – нито децата, нито възрастните, нито хората живеещи в селата, нито тези в градовете.

Алергията е особена чувствителност на нашия организъм към различни вещества, която при контакт с тях се проявява с всевъзможни реакции.

При хранителна алергия може да помогне хипоалергенната диета, която се състои в изключването от хранителния режим на т.нар. алергени, тоест веществата, предизвикващи алергична реакция.

Безусловно такава диета трябва да се назначава индивидуално, след преминаването на редица тестове за откриване на конкретни алергени.

Въпреки това лекарите понякога съветват да се прилага и по-широка хипоалергенна диета, която изключва всички високоалергенни хранителни продукти най-често, предизвикващи алергия, а също и значително се ограничава потреблението на средноалергенни продукти.

И този режим на хранене може да се препоръча и при всякакви видове алергии.

Хипосенсибилизиращото хранене може да бъде насочено към отслабване или забавяне на процесите на сенсибилизация на организма, към подобряване на обмяната на веществата и към повишаване на устойчивостта на организма към неблагоприятно въздействащите му фактори на външната среда.

Храни, които се изключват при спазване на хипоалергенна диета

• Морски дарове, червен и черен хайвер, повечето от видове риби;
• Млечни продукти, сирена;
• Яйца;
• Пушени риба и меса, колбаси;
• Всички мариновани и консервирани храни, особено тези, които се продават в метални опаковки;
• Подправки, добавки и сосове;
• Червени зеленчуци – домати, моркови, червени чушки, цвекло. А също и патладжани, кисело зеле, лапад и целина.
• Червени и оранжеви плодове – ананаси, пъпеши, червени ябълки, ягоди, малини, вишни, грозде, райски ябълки, сливи, нар и т.н.
• Всички цитрусови плодове;
• Всички газирани напитки и плодове сокове;
• Ароматизирани дъвки и кисели млека с плодове;
• Мед и ядки;
• Всички видове гъби;
• Кафе и какао;
• Всички видове алкохол;
• Всички храни, в чийто състав присъстват оцветители, ароматизатори, консерванти и емулгатори;
• Всички екзотични за вашия регион храни;
Храни, които следва да се ограничават при хипоалергенна диета
• Някои зърнени храни – пшеница, ръж;
• Елда и царевица – мазно свинско месо, агнешко, заешко, пуешко и конско;
• Някои плодове – банани, праскови, кайсии, стафиди /червени и черни /, диня, червени боровинки;
• Някои зеленчуци – картофи, граф, зелени чушки, бобови;
• Билкови отваря;

Нискоалергенни храни, които са препоръчителни за консумация от хора, страдащи от алергии

• Млечнокисели продукти – натурални кисели млека без хранителни добавки – с принципно кратък срок на годност, кефир, извара.
• Немазно меса – говеждо, свинско, пилешко;
• Някои видове субпродукти – черен дроб, бъбреци, език;
• Следните зеленчуци – бяло, цветно и брюкселско зеле, краставици, марули, броколи, спанак, магданоз, копър, тиквички, ряпа, тиква.
• Сушени ябълки и круши;
• Слаби чайове, компоти от ябълки и круши, отвари от шипки;
• Минерални води – негазирани;

Хипоалергенната диета следва да се спазва 2-3 седмици от възрастни и 7-10 дни от деца. В случай на подобрение след този период отделните „забранени“ продукти се въвеждат постепенно по един.

Ако след употребата на конкретната храна в рамките на 3 седмици, отново се прояви алергична реакция, това означава, че тя е алерген.

Много важно е отделните храни да се въвеждат в хранителния режим на интервал не по-малък от 3 дни, тъй като реакция може да се наблюдава и при натрупване на алергени в организма.

Важно е преди човек да премине към хипоалергенна диета да се консултира с лекар.