Хипонатриемия

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2014 08:03

Хипонатриемия

Акценти:

  • Какъв е начинът на лечение на хипонатриемията?
  • Какви за най-честите причини за възникването ѝ?
  • Как се проявява състоянието?
  • Какво представлява хиперволемия?

Свързани:

Натрият и количествата на водата в тялото са много строго балансирани, за да бъде в състояние, то да балансира нормално. Концентрацията на натрий е по-висока в кръвта, отколкото в клетките.

Регулаторните механизми спомагат за контролиране и поддържане на нивата на натрий.

Хормонът алдостерон, синтезиран от надбъбречните жлези и антидиуретичния хормон /вазопресин/, секретиран от хипофизата, контролират начина, по който бъбреците поддържат натрия и водата и така се поддържа дългосрочно адекватно количество вода и натрий в тялото.

Водата в организма е тясно свързана с това къде е по-високата концентрация на натрий. Ако нивата на натрий в кръвния поток са твърди високи, водата от клетките ще премине в кръвния поток в опит да я разреди и да понижи концентрацията на натрий.

И обратното, ако нивата на натрия в кръвта са твърде ниски, водата от кръвния поток ще навлезе в клетките и ще увеличи техния обем.

Хипоатриемия е термин, използван за описване на ниските нива на натрий в кръвта. Тя съществува в 2 форми остра и хронична.

При острата нивата на натрий се понижават твърде бързо, а при хроничната концентрацията му се понижава постепенно с дни или седмици.

Хроничната форма в повечето случаи се понася добре от организма и има шанс да се адаптира към нея.

Какви са симптомите?

Симптомите при повечето засегнати са неврологични. Състояние се проявява чрез главоболие, гадене и повръщане, сънливост и объркване.

Ако концентрацията на натрий спадне бързо до критични нива, засегнатият може да загуби съзнание, да изпадне в кома и ако не се вземат спешно мерки да настъпи смърт.

Какви са причините?

Състоянието хипонатриемия се дължи на дисбаланс между водата и натрия в тялото. Най-често това се случва, когато прекомерното количество вода разрежда натрия в организма или когато количеството не е достатъчно. Общата класификация на състояние се основава на общото количество вода в тялото.

• При нормално количество вода в тялото /еуволемия/

Въпреки че количество вода в организма е нормално, но не се секретира правилно антидиуретичен хормон – синдром на неадекватната секреция на АДХ, от хипофизата. Тази форма на състоянието се наблюдава при пациенти с пневмония, рак на малките клетки на белия дроб, кръвоизлив в мозъка или мозъчни тумори.

• Завишени количества на вода в тялото /хиперволемия/

Твърде завишеното количество на водата в тялото, разрежда натрия и понижава концентрацията. Най-често се наблюдава при сърдечна и бъбречна недостатъчност, заболяване на черния дроб като цироза.

• Недостатъчно количество вода /хиповолемия/

Количеството вода в тялото е твърде ниско, както може да се случи при обезводняване. В такива случаи се стимулира секрецията на АДХ хормона, който потиска отделянето на урина от бъбреците и така се осигурява задържането на водата в тялото. Организмът изпада в такова състояние при прекомерно потене или физическо натоварване в много гореща вода.

Лечение на хипонатриемия

Начинът на лечението се определя от това в какво състояние е пациента, дали има припадъци или дали е в безсъзнание от дълго време. В такъв случай се предприемат мерки за стабилизирането му.

Острата форма на състояние е рядко срещана, в такъв случай се цели нормализирането нивата на натрий в кръвта, за да се предотврати мозъчен кръвоизлив и смърт.

При повечето пациенти, ако източникът на прекомерните количества вода бъде елиминиран, бъбреците обикновено коригират натриевите нива сами.

Но ако пациента не е в съзнание или кома, тогава може да се наложи вливането на 3% хипертоничен физиологичен разтвор на натриев хлорид.

Хипонатриемия
4.6 (91.27%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2014 08:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи