Хипотермия

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2014 19:37

Хипотермия

Акценти:

  • Какво се случва с тялото, когато телесната му температура се понижи под 32.2 градуса по Целзий?
  • Винаги ли е необходимо извършването на кардиопулмонална реанимация при хипотермия?
  • Как трябва да се загрее преохладеното тяло?

Свързани:

Описание

Хипотермия се определя като състояние, при което основната или вътрешната телесна температура е по-ниска от 35 градуса по Целзий. Нормалната телесна температура варира от около 36.6 ° С до 37.7 ° С.

Вътрешната температура се измерва най-добре чрез поставяне на термометър в ректума. Ако се подозира състояние на понижена телесна температура, не трябва да се разчита на температурата на устните, ушите или на подмишниците.

Вътрешна телесна температура от 35 ° С или по-ниска може да доведе до започване на увреждания на сърцето и нервната система. А в много случаи е възможно да предизвика тежки сърдечни, дихателни и други проблеми, които да доведат до полиорганна недостатъчност и последваща смърт.

Около половината от смъртните случаи в резултат на понижена телесна температура са на хора над 65-годишна възраст.

Хипотермията е и воненен проблем, откакто Ханибал през Втората пуническа война загубил почти от войските си при преминаването на Пиренеите и Алпите в 218 г. пр.н.е. и продължава да съпътства военните кампании през двете световни войни.

Трагичните истории на хора, попадащи в ледени езера са трогателни примери за състоянието на понижена телесна температура. За всеки човек, изложен на ниски температури, независимо дали е на работа или на почивка, съществува повишен риск от развитие на състоянието.

Днес, с нарастването на популярността на голям брой зимни спортове и увеличаването на броя на хората в риск, състоянието на понижена телесна температура бавно се превръща в граждански и урбанистичен проблем.

Хипотермията се използва като метод за подобряване на неврологичното състояние на хора, преживели сърдечен арест.

Какви са симптомите?

• При телесна температура под 35 градуса по Целзий, се наблюдава силно треперене. Сърдечният пулс, честота на дишането и кръвното налягане нарастват.
• Ако температурата на тялото продължи да се понижава, пулсът, дихателната честота и кръвното налягане също започват да намаляват. Засегнатият се чувства тромав, объркан, апатичен е и не говори ясно.
• Когато вътрешната телесна температура спадне под 32.2 ° С, треперенето спира и нуждите от кислород започват да намаляват. Жертвата може да изпадне в състояние на вцепенение, а сърцето може да започне да бие неправилно.
При температура на тялото под 28.4 ° С, рефлексите се изгубват и помпената функция на сърцето продължава да намалява. Рискът от опасно неравномерен сърдечен ритъм се увеличава и мозъчната дейност се забавя сериозно. Зениците са разширени и жертвата изглежда сякаш е в кома или мъртва.

Лечение на хипотермия

Първият приоритет е да се извърши внимателна проверка за пулса и дишането и след това да се инициира кардиопулмонална реанимация, колкото е необходимо.

Ако жертвата е в безсъзнание и със силно затруднено дишане или силно забавен пулс, трябва да потърсите незабавно спешна медицинска помощ.
• Понеже пулса на засегнатия може да бъде много слаб и забавен, проверката за пулс трябва да продължи най-малко 1 минута преди да започне кардиопулмонална реанимация, тъй като при неправилно извършване на процедурата, е възможно да настъпи смърт на жертвата.

Вторият приоритет е загряване на преохладеното тяло:

Трябва да се премахнат всички мокри дрехи и да се премести засегнатият в отоплено помещение.
• Трябва да му дадат топли течности, ако е състояние да пие, но в никакъв случай да не му се дават кофеин и алкохол.
Покрийте тялото на човека с одеяла и фолио от алуминиево покритие или ако имате наблизо други защитни покривала като например спален чувал. Избягвате да загрявате активно пострадалия с външни източници на топлина като например с радиатори или вани с гореща вода. Така само ще намалите треперенето, но ще забавите повишаването на температурата във вътрешността на тялото.

Хипотермия
4.5 (90.19%) 53 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2014 19:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи