Хирургия при артрит – смяна на ставите и възстановяване

Мария
Написана от Мария октомври 30, 2018 21:28

Хирургия при артрит – смяна на ставите и възстановяване

Акценти:

  • Интервенция - артроскопия
  • Варианти - остеотомия
  • Болка - импланти

Свързани:

При много хора с различни форми на артрит при неефективност на консервативни лечебни мероприятия, лекарите могат да прибягнат до по-радикални методи – хирургична интервенция.

Така при много напреднал остеоартрит се практикуват различни хирургични интервенция, като се започва от минимално инвазивно артроскопични интервенции до остеотомия – изрязване на част от костта, съставляваща ставите.

За част от пациентите се препоръчва радикална интервенция със замяна на ставата и впоследствие продължителна рехабилитация, насочена към максимално пълно възстановяване на двигателните функции.

Хирургия при артрит – индивидуален подход

Далеч не всеки артрит се подава на консервативно лечение. Има ситуации, при които може да е необходима по-радикална и активна интервенция, особено ако пациентът се обърне късно към лекар с напреднала форма на артрит.

За тежко протичащи хронични случаи на остеоартрит, ако консервативните методи на лечение престават да осигуряват облекчение на болката.

Страда подвижността на ставата и съществено се понижава качеството на живот, тогава хирургията е един от най-подходящите варианти на лечение.

Лекарят, наблюдаващ пациента, с диагноза „артрит” индивидуално подбира вариантът на интервенцията.

Изхожда се от възраст, тежестта на измененията в ставите, съпътстващи симптоми и прогнози за възстановяване.

Артроскопичната хирургия при артрит с много малки разрези за въвеждане в кухината на ставата на камера и манипулатори.

А впоследствие изчистване на разрушените тъкани или почистване на кухината на ставата с цел облекчаване на състоянието и намаляване на болката.

Все още обаче операция не се препоръчва. Научните изследвания показват, че при диагностична артроскопия се отбелязва временно подобрение.

Но има и някои пациенти, за които тази интервенция може да бъде полезна. Това са група болни, които имат определени форми на увреждане на хрущяла, свързани с остеоартрит.

Въздействие на костта, образуваща ставата

За отделна група пациенти с остеоартрит на коленната става може да се препоръча хирургично лечение – остеотомия, дословно – изрязване на костта.

Същността на методиката е в това, че хирургът по време на операцията изрязва частта от костта за намаляване на натиска върху увредения хрущял.

Изрязаната част на костта се премества в другата част на ставата за преразпределяне на тежестта и за намаляване на изтриването и увреждането на хрущяла.

Възстановяването може да отнеме от 6 до 12 месеца. И може да е необходима повторна операция с пълно изрязване на частта от костта, ако лекарят установи прогресирането на измененията на ставите.

Ендопротезиране или смяна на ставата

В някои случаи ако уврежданията на ставата са изразени, а натоварването на тях е много голямо, е възможно да бъде показна замяна на ставата или ендопротезиране.

Днес замяната на ставата с протеза е често предпочитан хирургичен вариант с много напреднали увреждания на ставата, когато измененията са сериозни и необратими.

Цялата става, най-често тазобедрената или коленната, се отстранява и се заменя механично.

Идеални кандидати за смяна на ставата са пациенти, при които все още не се е развила забележима мускулна слабост и които добре понасят общата наркоза и оперативната интервенция.

Ендопротезата, която се използва за смяна на ставата, обикновено е произведена от хром, титан или кобалт и покрита с висококачествена медицинска пластмаса.

Така се създава плавно движение на ставните повърхности. Имплантите могат да издържат около 30 години, макар и средният срок на служба е около 15 години.

Хирургия при артрит – смяна на ставите и възстановяване
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 30, 2018 21:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи