Хистоплазмоза

Мария
Написана от Мария октомври 14, 2014 11:45

Хистоплазмоза

Акценти:

  • Наподобяват ли симптомите на хроничната хистоплазмоза на тези на туберколокоза?
  • При кои групи от населението се развива най-тежката форма на гъбичната инфекция?
  • Заразна ли е гъбичната инфекция?
  • Защо е важно носенето на маска при почистване на строителни отпадъци?

Свързани:

Описание

Хистоплазмоза представлява инфекция, причинена от вдишването на спори на гъбички, които се откриват често в изпражненията на птици и прилепи.

Най-често се предава, когато тези спори се озоват във въздуха, най-често при почистване, ремонти в домакинството или събаряне на сгради.

Почвата замърсена с изпражнения на птици или на прилепи също може да бъде източник на инфекцията, затова фермерите и агрономите са изложени по-висок риск от излагане на спорите на гъбичките.

Повечето заразени никога не развиват симптоми и не са наясно, че са носители на гъбичките. Но при някои хора излагането на този вид патогени може да предизвика сериозни здравословни проблеми.

Това най-често се наблюдава при бебета и хора със супресирана имунна система. Съществува ефективно лечение дори и за най-тежките форми на инфекцията.

Какви са симптомите?

Съществуват няколко форми на заболяването. Най-леките е възможно и да не предизвикат клинични изяви, но най-тежките могат и да бъдат опасни за живота. Признаците и симптомите обикновено се проявяват от 3 до 17 дни след експозицията и най-често са:

• Фебрилитет;
• Втрисане;
• Главоболие;
• Болки в мускулите;
• Суха кашлица;
• Дискомфорт в гърдите;

При някои хора гъбичната инфекция може да предизвика болки в ставите и обрив.

А тези с хронично белодробно заболяване като емфизем могат да развият хроничната форма на заболяването, което да стане причина за появата на допълнителни симптоми като безпричинна загуба на тегло и кашлица, придружена с отделянето на кървави храчки.

Симптомите на хроничната форма на гъбичната инфекция могат да имитират тези на туберкулоза.

Дисеминирана хистоплазмоза

Най-тежката разновидност на гъбичната инфекция може да се развие при кърмачета и при хора с увредена имунна система и може да засегне всяка една част от тялото, включително и очите, черния дроб, централната нервна система, кожни и надбъбречни жлези.

Ако не се лекува, тази форма на заболяването обикновено е с летален изход.

Кога да потърсим лекарска помощ?

Свържете се с лекуващия си лекар, ако развиете грипоподобни симптоми, след като сте имали досег с тор от птици или прилепи, особено ако имате отслабена имунна система.

Какви са причините?

Инфекцията се причинява от репродуктивни клетки /спори/ на гъбичките Histoplasma capsulatum. Спорите са изключително леки и се носят във въздуха от вятъра, когато е замърсен с прах от най-често строителни отпадъци или при основен ремонт на покривни конструкции, където има множество гнезда на птици.

Дори и веднъж да сте се излекували от инфекцията, отново може да се заразите, но този път ще протече в по-лека форма.

Histoplasma capsulatum вирее най-добре във влажни почви, богати на органични материали, особено на тор от птици и прилепи. Поради тази причина особено често се среща в кафези на пилета и гълъби, стари плевни, пещери и паркове. Гъбичната инфекция не е заразна, затова болният не може да зарази друг човек.

Лечение на хистоплазмоза

Лечение обикновено не е необходимо, ако имате леката форма на гъбичната инфекция. Но ако развиете тежката ѝ форма , най-вероятно ще се нуждаете от лечение с едно или повече противогъбични лекарства. Някои от тези медикаменти са за перорално приложение, но най-ефективни са тези, които се вливат венозно.

Превенция

• Ако имунната ви система е отслабена, избягване места, където се извършват строителни и ремонтни дейности. Също така не е препоръчително да посещавате пещери или да се опитвате да улавяте или храните птици.
• Намокрете почвата, преди да започнете да ровите или копаете почвата я навлажнете, така че попречите спорите на гъбичките да попаднат във въздуха и да ги вдишате.
• Най-доброто е да носите маска, когато ходите пещери или ви налага да почиствате строителни отпадъци.

Хистоплазмоза
4.4 (88.18%) 22 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 14, 2014 11:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи