Хламидиен артрит

Мария
Написана от Мария февруари 12, 2015 12:08

Хламидиен артрит

Акценти:

  • Хламидиен артрит
  • Симптоми
  • Диагностика
  • Лечение

Свързани:

Хламидийният артрит представлява усложнение на възпалителни заболявания в хронична форма, предизвикани от хламидии. Към тези заболявания могат да бъдат отнесени уретрит, пневмония, простатит, конюнктивит.

Причинителят на хламидийната инфекция засяга синовиналната мембрана, ставния хрущял и ставната капсула. Това заболявания се диагностицира в 15% от случаите на заразяване с хламидии.

Най-често тази инфекция се развива в човешкия организъм в резултат на проникването на нейния причинител по полов път и по-рядко, като изключение, поради използването на нестерилни инструменти по време на хирургични интервенция.

Повечето случаи това заболяване развиват мъже. Артритът, проявяващ се след прекарано инфекциозно заболяване се нарича постинфекциозен и се развива като последствие от образуването в ставните тъкани на имунен комплекс, предизвикващ възпаление.

Самите хламидии не са способни да разрушат ставните тъкани, но те отключват в организма автоимунни процеси, при които имунитетът разпознае „родните“ тъкани като „враждебни“ и започва да ги атакува. Този вид артрит се явява проявление на болестта на Райтер.

Това е заболяване, характеризиращо се с едновременно или поредно засягане на пикочните пътища, лигавиците на очите, ставите и половата система.

Какви са симптомите?

Известно време след прекарана инфекция с хламидия, тази форма на артрита започва да се развива в остра фаза, засягайки коленните и глезенните стави.

С напредване на заболяването в патологичния процес се въвличат ставите на ръцете и на гръбначния стълб. За острия етап са характерни следните симптоми:

• Болки в лумбосакралната област в съчетание със скованост в мускулите;
• Подуване на засегнатите стави;
• Хиперемия;
• Изменение на цвета на кожата;

При засягане на глезенните стави се развива плоскостъпие.

Острият хламидиен реактивен артрит се съчетава с кожни възпалителни процеси – обрив, подобен на този при псориазис, кератодермия, хиперкератоза, предимно на ръцете, краката и скалпа.

Какви са усложненията?

Хламидийният артрит в повечето случаи се съпровожда от усложнения, като се засягат сърцето, бъбреците, белите дробове, очите.

Другите усложнения на заболяването са:

• Треска;
• Умора;
• Липса на апетит;
• Слабост;
• Тромбофлебит;
• Плеврит;
• Аортит, неврит;
• Конюнктивит, кардит;
• Уретрит;

Тези съпътстващи заболявания могат да бъдат както краткотрайни, така и продължителни.

При възникването на този вид артрит се наблюдава слабост, повишаване на телесната температура, втрисане, подуване на лимфните възли.

В напредналата форма на артрита, дължащ се на прекарана хламидийна инфекция, се развиват – целулит, инфилтрация на тъканите и костно-хрущялни ерозии.

Диагностика и лечение на хламидиен артрит

За поставянето на диагноза се използва рентгенография. Това е основен метод за изследване при тази форма на артрита.

На рентгеновите снимки е възможно да се наблюдава околоставна остеопороза, ерозия на костите и хрущялите, намаляване на разстоянията между ставните повърхности.

При лабораторния метод на изследване се откриват повишени нива на левкоцитите, а скоростта на утаяване на еритроцитите показва наличието на възпалителен процес.

Лечението се състои в прием на антибиотици, други антибактериални лекарствени средства и нехормонални противовъзпалителни препарати. В остротата форма на хламидийния атрит засегнатите стави се сковават.

В повечето случаи се назначават антибиотици, които се прилагат парантерално направо в засегнатата област. Лечението на тази форма на артрита е много продължително и често не настъпва пълно излекуване.

За повишаване на ефективността на терапията с медикаменти може да се съчетае с фитопрепарати, тъй като лекарствата, произведени на основата на билки, нямат странични ефекти и лечението може да се провежда дълго време.

При постигане на постоянна ремисия се препоръчва преминаването на курс с физиотерапевтични процедури – калолечение, озонотерапия, мануална терапия. Полезна за ставите е и лечебната гимнастика.

Хламидиен артрит
4.4 (88.79%) 66 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 12, 2015 12:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи