Хламидиен конюнктивит

Мария
Написана от Мария февруари 14, 2015 00:19

Хламидиен конюнктивит

Акценти:

  • Хламидиен конюнктивит
  • Симптоми
  • Причини
  • Лечение

Свързани:

Хламидийният конюнктивит /офталмохламидиоза, хламидиоза на очите/ съставлява 3-30% от случаите на различна етиология на това заболяване. Хламидиозата на очите се среща най-често при хора на възраст между 20 и 30 години, при това жените заболяват 2-3 пъти по-често от мъжете.

Хламидийният конюнктивит възниква, предимно, на фона на урогенитална хламидиоза /уретрит, колпит, церцивит/ и може да се прояви в латентна форма и да не причини оплаквания.

Какви са причините?

Хламидийните конюнктивити се предизвикват от вътреклетъчния микроорганизъм Chlamydia trachomatis, проявяващ едновременно антигенни свойства и на бактерии и на вируси.

Образувайки т.нар. L-форми, хламидиите са способни към продължително вътреклетъчно паразитиране в неактивно, „спящо“ състояние. При различен вид неблагоприятни условия като прием на антибиотици, преохлаждане, прегряване, остри респираторни вирусни инфекции, в период на имуносупресия, се осъществява „пробуждане“ реверсия на хламидиите от L-форми и активно размножаване с развитие на клинична симптоматика.

Различните антигенни серотипове на хламидиите предизвикват различни заболявания – например серотиповете A, B, Ba и C водят до развитието на трахома, серотипове D-K до възникване на паратрихоми в зряла възраст, епидемичен хламидиен конюнктивит, урогенитална хламидиоза, а серотиповете L1-L3 до развитието на хламидийна лимфогрануломатоза.

В повечето случаи хламидийният конюнктивит възниква на фона на хламидиоза на урогениталния тракт – според данните от статистиката около 50% от пациентите с офталмохламидиоза имат също така и урогениталната форма на инфекцията.

При хората в зряла възраст очната хламидиоза се развива в резултат на механичното пренасяне на причинителя на инфекцията от половите органи до конюнктивалната торбичка чрез замърсени предмети и с ръце.

При това носителят на урогениталната хламидиоза може да инфектира не само своите зрителни органи, но и тези на своя партньор. Нерядко хламидийния конюнктивит се явява последица от орално-гениталните полови контакти със заразен партньор.

Известни са случаи на професионално заразяване с очна хламидиоза сред акушер-гинеколозите, венеролозите, уролозите-андролози, офталмолози, преглеждащи пациенти с различни форми на хламидийна инфекция.

Заразяване с хламидиен конюнктивит е възможно и чрез водата при посещение на обществени басейни и бани. Тази форма на заболяването е получила названието „басейнов“ или „тоалетен“ конюнктивит и често може да придобива епидемичен характер.

Хламидийният конюнктивит може да съпровожда протичането на автоимунното заболяване –синдром на Райтер, въпреки това патогенезата на офталмохламидиозата при тази патология не е проучена напълно.

Очната хламидиоза при новородени може да се развие вследствие на вътреутробно /трансплацентарно/ заразяване или инфектиране на очите по време на раждането от болна от хламидиоза майка. Хламидийната очна инфекция се среща при 5-10% от новородените.

Какви са симптомите?

Клиничните проявления на хламидийния конюнктивит се развиват след изтичането на инкубационния период от 5-14 дни. Обикновено в началото се засяга едното око, двустранно инфектиране се установява при 30% от случаите.

При 65% от развилите тази инфекция тя протича във форма на остра или субакутна очна инфекция, а в останалите случаи – в хроничен вариант.

Лечение на хламидиен конюнктивит

Препаратите, които се прилагат при това заболяване са следните антибиотици – флуорохинолони, макролиди, тетрациклини.

Локалното третиране включва поставянето на антибактериални капки за очи /разтвор на офлоксацин, разтвор на ципрофлоксацин/, нанасянето на мехлеми за клепачи – тетрациклинов и еритромицинов мехлем, прилагат се също и противовъзпалителни капки – разтвор на индометацин и на дексаметазон.

Системното лечение на хламидиозата се провежда по схемата за терапията при полово-предавани инфекции.

Хламидиен конюнктивит
4.7 (94.07%) 27 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 14, 2015 00:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи