Хонконгски грип – трябва ли да се плашим

Мария
Написана от Мария октомври 11, 2016 09:26

Хонконгски грип – трябва ли да се плашим

Акценти:

  • Грип - Хонконг
  • Проявления - тежки
  • Усложнения - проблеми

Свързани:

След като доста се опарихме от миналогодишната епидемия от свински грип, се готвим за нов сезон. Каква е разновидността на грипа тази година и с какво може да е опасна?

Добре забравеното старо

Да наричаме нов Хонконгския грип може, но доста условно.

Всъщност вирусът е на повече от 40 години. За първи път еидентифициран в града, от който идва и наименованието му, през 1968 г. От тогава щамът не е изчезвал, а продължавал да циркулира в човешката популация, станал обичаен сезонен.

При грипния вирус постоянно се променят два белтъка – хемаглутинин – Н, и невраминидаза – N. Техните варианти се посочват с числа, след това се добавя мястото и времето, когато щамът е бил установен, и накрая се получават персонални названия.

Разбираемо е, че самият щам на хонконгския грипен вирус, за който сега започна да се говори, не се е появил вчера. Това е стар, известен вирус.

Не трябва да се страхуваме от него, а трябва навреме да си правим ваксини.
В семейството има деца, внуци и правнуци.

Може да се смята, че Хонконг-1968 – това е прадядо, а правнукът е Хонконг – 2014. Външно децата се отличават от прародителите си, но носят свойствата на своите прадеди.

От хонконгската разновидност на грипния вирус още преди година са боледували жителите на южното полукълбо. От септември 2015 в тази половина на земното полукълбо щамът бил включен в състава на противогрипните ваксини.

През изминалата година, вирусолози и епидемиолози направиха заключения и препоръчаха да се внесе щамът „Хонконг-2014“, в състава на новите ваксини.

Паниката около хонконгския грип е изкуствено раздуто, тъй като епидемиолозите и инфекционистите са готови, ваксина има, пандемия не се предвижда.

Хонконг, Швейцария, Калифорния

Във ваксината за предстоящия сезон на мястото на калифорнийския и швейцарския щам на грипните вируси е включен хонконгския щам.

Освен него, във ваксината влизат и антигени на грипните вируси А/Калифорния/2009, който предизвика януарската епидемия 2016.

Според СЗО, тази триада трябва да ни пази по всички фронтове. За съжаление, напрегнатият ваксинационният имунитет срещу грипа се задържат само един сезон.

Затова тези, които са се ваксинирали през изминалия сезон, трябва отново да получат ваксина, макар и да са частично защитени от очаквания хонконгски вирус.

През изминалата епидемия във ваксината влизаше щамът Швейцария. Това е друга генетична група, но всичко това са възли на едно разклонение – прародителите на Швейцария и Хонконг са едни и същи.

Тоест в миналия сезон имунитетът, сформирал се след ваксината, частично предпазва и от Хонконг.

В сравнение с трагично известния калифорнийски грип – по-известен като свински или пандемичен, надвисналия хонконгски се определя като не толкова опасен.

Не трябва да се забравя, че грипът – това не е просто тежка настинка. Всеки щам на вируса е достатъчно опасен. Преди всичко със своите усложнения – достигащи до тежки увреждания на белите дробове и сърцето.

Именно заради тези усложнения грипът може да завърши със смърт. Хонконгският вариант – не е изключение.

Хонконгският грип не дава такива тежки проявления като калифорнийския пандемичен щам на вируса А/Н1N1. Например, предвижда се в София да бъдат ваксинирани около 40% от населението, затова и се смята, че през този сезон няма да има сериозни проблеми, и всичко ще премине както трябва.

Хонконгски грип – трябва ли да се плашим
4.6 (91.02%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 11, 2016 09:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи