Хориоидит

Мария
Написана от Мария октомври 23, 2014 15:02

Хориоидит

Акценти:

  • Хориоидит
  • Симптоми
  • Усложнения
  • Използването на какви медикаменти предполага етиотропното лечение на хоридита?

Свързани:

Терминът хориоидит обединява голяма група заболявания с възпалителен произход, развиващи се в хороидеа или съдовицата на окото.

Изолиран хороидит рядко се наблюдава, тъй като патологичния процес обикновено още в самото си начало обхваща ретината и зрителния нерв, в резултат на което се развива хориоретинит, невроретинохориоидит или невроувеит.

Възникването на възпалителни заболявания на съдовицата на окото се обуславя от бактериални, вирусни, паразитни, гъбични, токсични, радиоактивни и алергични агенти.

Заболяването може да бъде проявление на редица системни медицински състояния.

Най-често възпалението на хороидеята се предизвиква от такива инфекции като токсоплазмоза, туберколоза, хистоплазмоза, токсокариаза, кандидоза, сифилис и вирусна инфекции, преимуществено от херпесната група, които могат да обусловят клиничната картина на остър невроретинен хориоидит или да предизвикват силно разпространен хориоретинит в условия на имуносупресия, най-често при заболяване като СПИН или при наличие на трансплантирани органи.

Хориодит – какви са симптомите

В зависимост от степента на разпространението си, възпалението може да бъде фокално, мултифокално и дифузно.

Оплаквания като чести мигания, летящи „мухи“ пред очите, замъгляване и отслабване на остротата на зрението, плаващи „облаци“, изкривяване на обекти.

Начални симптоми на кокоша слепота се появяват при локализация на възпалителния процес в задната част на окото, където патологичния процес обхваща ретината и стъкловидното тяло.

При периферно разположение на източника на възпалението, оплаквания често отсъстват и заболяването се открива случайно при офталмоскопия.

При изследването се откриват хориоретинални инфилтрати и параваскуларни ексудати, които съответстват на скотомата в очите.

При активно възпаление на очното дъно са видими сивкави или жълтеникави лезии с неясни контури, преминаващи в стъкловидното тяло, а ретиналните съдове преминават над тях без прекъсване.

Огнищата на възпаление могат да бъдат различни по размер и форма, но обикновено са със сферична, като размерът им е равен на 0.5-1.5 от диска на зрителния нерв.

Рядко се наблюдават малки или много големи огнища на възпаление. През този период е възможно кървене в хороидеята, ретината и стъкловидното тяло.

При напредването на възпалителния процес се забелязва помътняване на ретината над хориоидалното огнище, малките съдове на ретината в зоната на възпалението стават невидими.

В отделни случаи се развива помътняване в задната част на стъкловидното тяло поради инфилтрацията на клетъчни елементи и образуването на мембрани.

Какви са усложненията?

Възпалителният процес може да бъде усложнен от вторична дегенерация и ексудативно отлепване на ретината, като впоследствие се развива неврит, който прогресира във вторична атрофия на зрителния нерв и обширни кръвоизливи във стъкловидното тяло.

Кръвоизливите в съдовицата може да доведе до образуването на груби израстъци от съединителна тъкан и до формирането на неоваскуларни мембрани, което е съпроводено от значително намаляване на зрителната острота.

Лечение на хориоидит

Лечението трябва да бъде индивидуално, като неговата интензивност и продължителност се определят от инфекциозния агент, тежестта и локализацията на процеса и експресията на реакцията на имунната система.

В тази връзка лекарствата, които се използват на етиотропни и противовъзпалителни /неспецифични/,коригиращи имунната система, симптоматични, въздействащи на сложните регенеративни и биохимични процеси в структурите на очите, мембранопротектори и др.

Системното прилагане на препарати се съчетава с локални парабулбарни и ретробулбарни инжекции, а в случай на необходимост и с хирургично лечение.

Етиотропното лечение предполага използването на антивирусни, антибактериални и противопаразитни лекарства, но широкоспектърен антибиотик се назначава само ако се установи, че инфекциозният агент е чувствителен на към него.

Хориоидит
4.6 (91.06%) 47 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 23, 2014 15:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи