Хормонални промени при млад татко – родителски инстинкт

Мария
Написана от Мария ноември 24, 2018 20:18

Хормонални промени при млад татко – родителски инстинкт

Акценти:

  • Деца - привързаност
  • Кърма - образуване
  • Стимулиране - инстинкт

Свързани:

Има случаи, на които коремите растели, докато жената до тях била бременна. А при някои се наблюдавала следродилна депресия. Казват, че така се проявява родителският инстинкт при бащата.

Това е прекрасно явление, а същевременно и удивително. Но се срещат и такива мъже, при които родителският инстинкт липсва.

Мъжът е станал баща – родителски инстинкт

Колко топли думи, красиви стихове и трогателни филми са посветени на майчината любов, дадена от природата на генетично ниво.

Но как се проявява родителският инстинкт при мъж, който неотдавна е станал баща, се говори много малко.

В най-добрия случай се мълчи, а в най-лошия – анекдоти за оставени на приемни семейства и или объркани деца. Нима това е справедливо?

Според много учени, родителската любов е заложена както при жените, така и при мъжете по природа.

И своето дете един татко никога няма да обърка, и неговият глас от десетки други ще разпознае. Това е доказано от френски учени биолози.

Те провеждат интересен експеримент, при който и майки и татковци слушали записи от гласовете на малки деца, включително и на техните собствени.

Пред мъжете и жените била поставена еднаква задача – да определят гласа на своето дете. Татковците се справят с тази задача отлично.

Истината е, че не всички, а само тези, които прекарвали с детето по няколко часа дневно.

За развитие на бащинския инстинкт е изключително важен контакта баща и дете.

Именно при общуване с детето при мъжа се развиват същите чувства като нежност, загриженост, а също и любов към собственото дете.

Бащи, деца и хормони

Казват, че бащинството прави мъжът малко по-слаб. И наистина при татковците се наблюдава понижаване на мъжкия полов хормон тестостерон, отговарящ за агресивността, конкурентоспособността и сексуалната активност.

Понижението може да е незначително или съществено, в зависимост от това колко бащата общува с мъника – играе си с него, говори, слага го да спи.

За последното трябва да се спомене отделно. Същите френски учени установили, че при мъжете, спящи заедно с децата, понижаването на тестостерона било по-голямо, отколкото при тези, които спят в своето легло.

От гледна точка на физиологията това е нормално – за мъжът, който вече е станал баща, няма нужда от толкова висок тестостерон. Освен агресията може да разсее таткото от изпълнението на задълженията му.

Погледнете как се случва в природата. При мъжките индивиди, склонни да формират дълготрайна двойка с една женска, например, врабци, нивата на тестостерона по време на изхранване на птиченцата съществено се понижили.

Но разбушувалите се мъжки хормони могат да отклонят от правия път праведния и примерен врабец. За да установят този факт учените повишават изкуствено нивата на тестостерона при мъжки индивиди.

В резултат примерният врабец-баща започнал да се държи абсолютно необичайно – напуснал гнездото си и отишъл при друга женска.

Хормона на любовта – привързаността на бащата към детето

Понижаването на нивата на мъжкия хормон прави представителите на силния пол по-възприемчиви към нуждите на своето дете.

Освен това, се наблюдава повишаване на нивата на окситоцин – хормон, отговарящ за привързаността.

Въпреки че окситоцинът се смята за женски хормон, поради свойството да стимулира образуването на кърма и съкращението на матката, помага на мъжете да чувстват родителска привързаност.

Хормонални промени при млад татко – родителски инстинкт
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 24, 2018 20:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи