Хормонът на спорта прави тялото по-стройно, без да се тренира

Мария
Написана от Мария октомври 2, 2016 22:43

Хормонът на спорта прави тялото по-стройно, без да се тренира

Акценти:

  • Мазнини - диференциация
  • Клетки - формиране на кост
  • Ирисин - положително въздействие

Свързани:

Ако сте загубили мотивация за спорт тази есен, проучване на университета на Флорида ще ви вдъхнови да рестартирате своя фитнес режим.

Според новото проучване, хормонът, който се освобождава по време на спорт не само помага на тялото да гори мазнини, но и предпазва от тяхното отлагане.

Професорът по клетъчна биология и екипът на Медицинското училище на Харвард откриват хормонът, наречен ирисин през 2012 г.

Те са изолирали естественият хормон от мускулни клетки, който е причина за някои от полезните за здравето свойства на спорта, и според тях може да се използва при разработване на лечение за диабет, затлъстяване и рак.
В предходни проучвания, екипът от учени от Харвард откри, че нивата на ирисин нарастват чрез спорт, хормонът активира гени, които превръщат бялата мастна тъкан в кафява.

Това превръщане е полезно, тъй като кафявата мастна тъкан изгаря повече калории, отколкото самото спортуване.

Д-р Ли-Юн Янг, професор по хемапатология в департамента по патология, имунология и лабораторна медицина в Университета на Флорида, ръководи настоящото проучване.

Д-р Янг и неговите колеги имаха за цел да разберат по-добре ролята на ирисина при хората и да увеличат познавателната база как хормонът помага за превръщането на отлагащи калории бели мастни клетки в изгарящи енергия кафяви мастни клетки.

Изследователите отбелязват, че проучването е първото по рода си, което изследва въздействието на ирисина върху човешката мастна тъкан и мастните клетки.

Според изследователите, хормонът ирисин, който се покачва при натоварване на сърцето и другите мускули, може да възпрепятства отлагането на мазнини.

Настоящите констатации потвърждават предходни заключения, че ирисинът е една от възможните поддържащи терапии при хора със затлъстяване и диабет тип 2.

Ирисинът действа чрез механизъм , който стимулира активността на гените и на белтъка, който е от решаващо значение за превръщането на белите мастни клетки в кафяви.

Изследователите също откриват, че ирисинът участва при изгарянето на мазнините, като значително увеличава количеството енергия, използвано от кафявите мастни клетки.

Д-р Янг и неговият екип провели изследване, при което използвали мастни клетки, дарени от 28 участници, които са преминали през операция по намаляване на гърдите.

От мастните проби се установява, че ирисинът нараства петорно в клетките, които съдържат белтък, който е от водещо значение за изгарянето на мазнини.

Д-р Янг казва, че пробите от човешка мастна тъкан са били използвани, за да докажат, че ирисинът има положителен ефект върху кафявата тъкан и така се увеличават възможностите на тялото да изгаря мазнини.

Образуването на мастни клетки се потиска в значителна степен от хормона ирисин

Сред анализираните проби от тъкани, д-р Янг и колегите му откриват, че ирисинът потиска образуването на мастни клетки, като редуцира количеството на зрелите мастни клетки с 20-60%, при сравнение с контролната група.

Тези констатации показват, че хормонът ирисин редуцира отлагането на мазнини в тялото, като възпрепятства процеса, който превръща недиференцираните стволови клетки в стволови клетки, и също стимулира диференциацията на стволови клетки във формиращи кост такива, посочват изследователите.

Вместо да се очаква чудодейното лекарство, можем да си помогнем като подобрим живота си.

Спортът спомага за образуването на повече ирисин, който може да има множество положителни ефекти, сред които редукция на мазнините, по-силни кости и подобряване на сърцето и кръвоносните съдове.

Хормонът на спорта прави тялото по-стройно, без да се тренира
4.5 (90.81%) 74 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 2, 2016 22:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи