Хранителен режим при псориазис

Мария
Написана от Мария май 7, 2015 07:35

Хранителен режим при псориазис

Акценти:

  • Хранителен режим - псориазис
  • Киселиннообразуващи храни
  • Растителни влакна - алкална реакция

Свързани:

Хранителния режим за болните от псориазис е необходимо да обезпечава поддържането на киселинно-алкален баланс. В организма е необходимо алкалната реакция да бъде в по-голяма степен от киселинната.

Това се определя преимуществено от консумираната храна и емоционалното състояние.

Хората, страдащи от псориазис е необходимо постоянно да си припомнят, че ежедневния им хранителен режим е необходимо да се състои на 70-80% от алкалообразуващи храни и на 20-30%от киселиннообразуващи, тоест от първите да изяждат 2-4 пъти по-големи количества.

Кои хранителни продукти са алкални, а кои киселинни?

Алкалообразуващи храни:

1. Плодове / киселинни са и съответно са забранени за консумация при спазване на този хранителен режим – червени боровинки, касис, сушени сливи, сини сливи, черна боровинка/ –

• Ябълките, динята и бананите не следва да се консумират с други хранителни продукти, а като отделен хранителен прием.
• Цитрусите и соковете от тях не трябва да се употребяват заедно с пълнозърнестите и млечните храни.

2. Зеленчуци / с кисела реакция, допуска се консумация на малки количества от – всички видове бобови, ревен, тиква едроплодна, брюкселско зеле /.

От хранителния режим напълно задължително се изключват всички зеленчуци от семейства Картофови – домати, картофи, чушки, патладжани.

Също увеличават алкалната реакция:

• Добавеният лецитин в храната и напитките;
• Изцеденият пресен сок от лимон в чаша гореща или студена вода;
• Соковете от портокали, папая, манго, круши, кайсии, грозде
• Пресни и задушени на пара плодове
• Пресните зеленчукови сокове /лук, целина, морков, спанак /
• Изхождането, тоест изпразването на чревното съдържание, желателно е да бъде 2 пъти, но е допустимо и 1 път дневно;
• Повишаване на двигателната активност и физически натоварвания, като е препоръчително да не се прекалява и да се спазва принципът на умереност.
• Позитивното отношение и положителното емоционално състояние;

Образуващи киселинни среда в организма храни

Вероятно на повечето от нас, ни е известно, че това са хранителните продукти, в чийто състав влизат – скорбяла, белтъчини, мазнини, масла и захар, тоест – месото и неговите производни – колбаси, деликатеси, различите видове мляно месо, тоест кайма, зърнени храни и пр.

При псориазис можете да приемате:

1. Полиненаситени мастни киселини /ПНМК/ – особено внимание следва да се обърне внимание на приема на растителни масла, в състава на които влизат полиненаситени мастни киселини.

Постъпването на ПНМК в достатъчно количество е много важно при псориазис, тъй като те образуват в организма биологично активни вещества, сред които тъканните хормони простагландини, изпълняващи ролята на регулатори на биологичните процеси.

Тези хормони оказват противовъзпалително и противоалергично действие, положително влияят на състоянието на кожата, тъй като влизат в състава на тъканните мембрани и на стените на кръвоносните съдове, регулират обмяната на веществата – в частност на мастния обмен в черния дроб и на обмена на редица витамини.

2. Растителни влакна – при болните от псориазис възниква потребност периодично да поддържат очистваща функция на черния дроб и нейното участие в липидния обмен.

Голямо значение има, както бе посочено по-горе, редовното изпразване на червата. При предразположеност към запек в порциона се включват храни с високо съдържание на растителни влакна и ястия с „разслабващо“ /салати с растително масло, оцет и др./.

Освен това, фибрите притежават и други важни свойства – влияят на обмяната на веществата, спомагат за поддържането на минералния баланс в организма. Хранителния режим е необходимо да бъде обогатен с храни, нормализиращи липидния обмен – каша от елда, извара и др.

Хранителен режим при псориазис
4.5 (90.67%) 30 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 7, 2015 07:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи