Хранителна зависимост – кога храната се превръща в наркотик

Мария
Написана от Мария септември 18, 2015 00:30

Хранителна зависимост – кога храната се превръща в наркотик

Акценти:

  • Храна - въздействие
  • Наркотично средство - затлъстяване
  • Хранителна зависимост - проявление

Свързани:

Хранителната зависимост е нещо като неудържимост по отношение на една или няколко храни. Най-често на хората с такава зависимост ги издава наднорменото тегло. Но зависимостта от храна може да възникне и при човек, който изглежда, че има нормална фигура.

А пълните хора далеч невинаги страдат от хранителни зависимости. Как да определите дали имате подобен вид зависимост?

Какво представлява хранителната зависимост?

Храната е необходима на човека за утоляване на глада. Но не е тайна, че е и източник на удоволствие. Ние всички понякога злоупотребяваме с любимите ни храни, особено по празниците. Но зависимите хора правят това постоянно.

Хранителната зависимост представлява подсъзнателно нарушение на самата същност на приемането на храната. В този случай хранителните продукти не като средство за утоляване на глада, а като основният и практически единственият способ за получаване на психологическо удовлетворение.

Според лекари, поведението на хората с хранителни зависимости е подобно на това на наркоманите. Те посягат към любимите си продукти, за да облекчат стреса. Храната им е необходима за справянето с тревогата, стреса и за получаване на приятни емоции. Тези хора често обвиняват себе си за преяждането.

Важно!

Според диетолози няма такова понятие като „кръгла комплементация“, но има – наднормено тегло, причините за което могат да бъдат няколко, включително и обичайното преяждане и недостиг на физическа активност.

Доказано е, че при хората с хранителна зависимост се установяват подобни химични процеси, както при алкохолиците и наркоманите. Човек със зависимост от храна, подобно на алкохолика, е готов да яде, докато хранителните продукти в дома му не свършат.

С течение на времето у тях се развива привикване и организмът им не се удовлетворява от предишните количества храна.

Но зависимостта от храната не означава задължително, че човек има наднормено тегло. Ако човек прекалява с вредни, но любими храни, то хранителният му режим ще се състои основно от тях.

Ограничаването на калориите помага на хората с такъв проблем да държат теглото си в норма, но неговото тяло ще страда от недостиг на полезни вещества.

Тялото залинява, кожата се отпуска. Косата на тези хора започва да капе, а зъбите им се разрушават.

Как да заподозрете у себе си хранителна зависимост?

Единен критерий за определяне на хранителния „наркоман“ няма. Но ако вие сте забелязали у вас следните симптоми, следва да се замислите сериозно, не е ли възникнала у вас зависимост от храна?

Остра необходимост от любима храна или храни – същевременно за постигане на желаното емоционално състояние се изисква все по-голямо количество от тях.
Постоянно увеличаване на порциите на любимите храни – постоянен спътник на хората с хранителна зависимост е преяждането.

Не ви ли се струва, че ядете прекалено много и обикновено вредна храна? Ако порциите ви постоянно се увеличават е време да биете тревога.

Глад, който се съпровожда от безпокойство – обикновено при нормални условия гладът не се съпровожда с психологическо неудобство. Но хората с хранителна зависимост често започват да се тревожат, да нервничат, ако усещат глад.

Как да се справите с зависимостта от храна?

Ако отношенията с храната преминават разумните граници, без лечение е трудно да се мине. Справянето с хранителната зависимост се постига с психотерапия и със специално подбран хранителен режим.

Хранителна зависимост – кога храната се превръща в наркотик
4.6 (91.05%) 76 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 18, 2015 00:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи