Нашите баби и дядовци не са страдали от наднормено тегло и по-малко са боледували, макар и да не са чели книги по диетология.

Проблемът е, че тяхното меню е било по-балансирано от гледна точка на хронобиологията, смята шведският натуропат Филип Хамондес.

Предците ни са се хранили с едни и същи храни всеки на закуска, обяд и вечеря.

Какви принципи на старшото поколение трябва да взаимстваме?

Хронобиологичните принципи на хранене не са диета в класическия смисъл на думата, а разумен подход към храненето съгласно биоритмите.

За всяко отделно хранене има храни, които точно през това време на деня са най-полезни.

1. Мазна закуска

Всички знаят, че закуската е основната храна за деня и трябва да бъде засищаща.

Но въпреки разпространеното мнение първото хранене за деня не трябва да е въглехидратно, а мазно.

А мазнините трябва да са както растителни, например, авокадо и растителни масла, така и животински, например, яйца и бекон.

Когато получаваме мазнини от 6 до 8 сутринта, това благотворно се отразява на целия организъм.

В началото на деня мазната храна се усвоява по-добре, добре се храносмила и спомага за образуването на витамин Д в организма.

Сутринта мазнината се преработва в коензим Q10 – това е особено важно за хора, които спортуват.

Европейците на закуска винаги са яли омлет, шунка и каша с масло.

Така са се хранили и нашите баби и дядовци.

Но след това дойде американската мода с подсладено кафе, палачинки и овесени ядки.

Американският стил на хранене днес се копира във всички държави по света.

Това е причината, дори китайците, които винаги са били смятани за едни от най-слабите нации, днес да се сблъскаха с проблема със затлъстяването.

Няма нищо по-полезно в началото на деня от 3 варени пъдпъдъчи яйца със зехтин, лимон и джинджифил, пълнозърнест хляб с краве масло и едно кисело мляко.

След такава закуска до 12 часа нищо няма да ви се яде.

2. Белтъчен обяд

Обядът трябва да е в промеждутъка между 12 и 14 часа.

През това време нашият организъм има нужда от животински протеин. Най-подходящо е червеното месо.

Днес много диетолози се изказват против вегетарианската диета, може би, защото червеното месо предизвиква рак на дебелото черво.

Но според статистическите данни най-малко от това заболяване страдат в Аржентина.

А те всеки ден ядат пържоли.

Но е важно да се съблюдават 2 условия.

Месото не трябва да се яде с въглехидрати и скорбяла, тоест с картофи или с макарони.

По-доброто допълнение към месото са салатите и зелените зеленчуци.

Месото е правилно да се готви бързо и при температура не повече от 120 градуса.

При продължително печене на грил се отделят канцерогени.

3. Сладка следобедна закуска

Не е задължително да спираме окончателно сладкото.

Спомнете си как мама ви е давала в 4-5 следобед бисквити и подсладено мляко, за да изкарате до вечерта.

Това е много правилно, тъй като след 3 часа захарта се трансформира в хормон на щастието и улеснява заспиването.

4. Лека вечеря

Последното хранене в 7-8 вечерта трябва да е максимално просто – мазна риба,бяло месо или морски дарове.

И задължително зеленчуци, но не сурови, а на пара.

Вечерята трябва да се гарнира и с топъл чай.

А студена вода вечер не е добре да се пие, тъй като забавя метаболизма.