И едно стига – защо съвременната жена не желае да има много деца

Мария
Написана от Мария януари 23, 2016 13:31

И едно стига – защо съвременната жена не желае да има много деца

Акценти:

  • Здраво дете - раждане
  • Хронични заболявания - бременност
  • Лекарско наблюдение - слабо бебе

Свързани:

Средно българската жена ражда по 1.49 деца, а за простото съхранение на числеността на населението на България е необходимо на всяка жена да се падат средно по 2.15 деца.

Тези странни числа, разбира се, изглеждат нелепо, когато стане дума за радостта от майчинството.

И все пак те показват, че повечето българки не желаят или пък не бързат да усетят майчиното чувство не само за трети, но и за втори път, тъй като по-голямата част от тях се ограничават до раждането на само 1 дете.

Впрочем, често зад този избор стоят сериозни причини – липсата на достатъчно финансова сигурност, недобро състояние на репродуктивната система и неудовлетворителното общо здравословно състояние след първото раждане. Как ситуацията може да се промени?

Проблемите с раждаемостта в България днес са изключително сериозни и същевременно трябва да намерят бързо решение, като този проблем е характерен и за цяла Европа.

И ето го парадокса – днес репродуктивната система на девойките скоро навършили 20 години е в по-лошо състояние, отколкото на техните майки, които наближават 50-те си години.

На пръв поглед изглежда, че майката е могла да натрупа и миома, и хипертония, и диабет. Но при младите тези заболявания са повече.

Това се дължи на факта, че живеем в епохата на т.нар. еколого-репродуктивен дисонанс. Преди 100 години жената през целия си живот е имала около 40-50 менструации.

През останалото време тя или е била бременна, или е кърмила. А какво е положението сега. Броят на менструациите през живота е нараснал с 10 пъти. Но женският организъм не е готов за това – оттам е и изобилието от заболявания.

Тъжно, но факт – така си плащаме за твърде големия еволюционен скок.

Когато жената се стреми да завърши висше образование, да направи кариера, да се осигури материално, така се сдобива с положение в обществото, става икономически независима. Но често губи младите си години – времето, когато шансовете ѝ да роди здрави деца са максимални.

Своята пагубна роля оказва и ранното начало на сексуалния живот – както и в цяла Европа, така и в България, средно това навлизане в зрелия живот се пада на 16 години.

И инфекциите, предавани по полов път и ранните аборти са важни рискови фактори – те водят до възпалителни заболявания на репродуктивните органи, нарушаване на цикъла, миоми и естествено до усложнения при бъдещи бременности и до раждането на болни деца.

Освен това съвременните жени имат и още една фобия, която ограничава раждаемостта. В обществото цари култ към красотата и младостта.

Дамите се опасяват, че бременността и раждането могат да ги превърнат в дебели, непривлекателни, негативно да повлияят на качеството на интимния им живот, д предизвикат едни или други усложнения.

Но съвременните методи и технологии могат да окажат съществена помощ за решаването на много проблеми.

Следващият проблем е в това, че днес много жени се въртят в нещо като омагьосан кръг – работят на няколко места, грижат се за дома, за мъжа, за родителите и в резултат усещат, че върху тях се оказва огромен натиск.

Не е изненадващо, че при подобен начин на живот здравето страда, развиват се хронични заболявания.

А когато бременност настъпи, е възможно да се развият сериозни усложнения, които изискват постоянно лекарско наблюдение, прием на лекарства, хоспитализации, различни интервенции. В резултат на бял свят често се появява слабо бебе, което изисква интензивна грижа.

И едно стига – защо съвременната жена не желае да има много деца
4.5 (89.25%) 67 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 23, 2016 13:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи