И полезното е вредно – защо здравословните храни могат да бъдат опасни

Мария
Написана от Мария юни 7, 2015 04:48

И полезното е вредно – защо здравословните храни могат да бъдат опасни

Акценти:

  • Соеви продукти - нискокалорични
  • Рискове за здравето
  • Овесена каша - храна на красотата

Свързани:

Диетолозите съвсем не могат да определят – какви храни са полезни и кои вредни. В черния списък попадат такива хранителни продукти, чиито ползи за здравето по-рано не бяха подлагани на съмнение.

За да сведете потенциалните вреди до минимум е необходимо да употребявате всичко в правилния му вид и съблюдавайки количествата.

Риба

Плюсове – рибата е незаменима за здравето храна. Употребата на рибни продукти препятства развитието на атеросклероза и благотворно влияе на състоянието на главния мозък, сърцето и кръвоносни съдове.

Дори е желателно децата и тийнейджърите да консумират риба поне веднъж седмично, в противен случай е възможно забавяне на интелектуалното им развитие.

Минуси – в морската риба, особено в хищната – тази, която се храни с други риби, се установява високо съдържание на живак. Изследванията показват, че най-големи количества от този химичен елемент се натрупват в сьомгата и в рибата тон.

Поради това в САЩ например тези видове риби не се препоръчват да се консумират от бременни жени по-често от 2 пъти седмично.

Овесена каша

Плюсове – Овесената каша съвсем заслужено се смята за храна на красотата и здравето. Богата е бета-глюкан, способстващи за понижаване на нивата на холестерола в кръвта, на растителни влакна, необходими за доброто храносмилане и на витамини, подобряващи състоянието на кожата и на косата.
Минуси – най-полезна е пълнозърнестата каша.

А ползите за здравето от овесената каша от пакети е съмнителна – изобилие от захар и добавки – ароматизатори, сгъстители, стабилизатори, правят нейната хранителна стойност съпоставима с тази на бонбоните и сладкишите.

Зелен чай

Плюсове – справедливо се отнася към „еликсирите на младостта“. Минималната обработка на чаените листа позволява съхраняването на почти всичките му полезни свойства.

Благодарение на високото съдържание на витамини и микроелементи зеленият чай подобрява храносмилането, забавя процесите на стареенето, притежава антимикробно действие. Зеленият чай е истинско спасение от горещините, тъй като осигурява необходимите на организма елементи, които той обикновено загубва в топлото време.

Минуси – в зеления чай се съдържа значително количество провитамин К. Това вещество способства за развитие на венозна тромбоза. Затова в големи количества – над 3 чаши дневно, не е препоръчителен за пациенти с венозни тромбози.

Сок от нар

Плюсове – неслучайно наричат този сок „витаминна бомба“. Силно изразеното му диуретично действие му позволява да замени лекарствените препарати при начални форми на хипертония и заболявания, съпровождащи се с отоци.

Този сок може да се използва като обеззаразяващо средство за жабурене на гърлото при ангини и остри респираторни вирусни инфекции.

Минуси – Поради високата концентрация на киселини не е препоръчителен за пациенти със заболявания на стомашно-чревния тракт – гастрит, язва.

Органични киселини, съдържащи се в сока, е възможно да предизвикат неприятни болезнени усещания при кариес или язви по лигавицата на устната кухина.

Соя

Плюсове – Истинско спасение за жителите на малките и големите и малките градове, тъй като соевите продукти са нискокалорични и същевременно са отличен източник на белтъчини, които по свойства не отстъпват на протеините от животински произход, а също и на полиненаситени мастни киселини, които не присъстват в месото.

Минуси – съдържа натурални хормони фитоестрогени, които негативно се отразяват на регулацията на половите хормони, поради това в хранителния режим на момичетата соята следва да се въвежда особено внимателно.

За мъжете с голяма степен на категоричност може да се каже, че соята не е препоръчителна, тъй като сериозно може да понижи нивата на тестостерона.

И полезното е вредно – защо здравословните храни могат да бъдат опасни
4.4 (87.33%) 30 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 7, 2015 04:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи