Играта с глава съсипва паметта и затоморзява мисловната дейност

Мария
Написана от Мария октомври 26, 2016 05:17

Играта с глава съсипва паметта и затоморзява мисловната дейност

Акценти:

  • Забавяне - мозък
  • Доказателства - конкретни
  • Памет - влошаване

Свързани:

Учените доказаха, че играта с глава води до нарушение на паметта.

При футболистите, играещи с глава, се забавя мисловната дейност и 1.5 пъти се влошава паметта.

Въпреки че след ден функциите на мозъка се връщат към нормата, учените предупреждават – ако такива увреждания възникват постоянно, това може да има и по-дългосрочни последствия.

Изследване на учени от Университета Стерлинг – Шотландия, за първи път открива изменения, които протичат в мозъка на футболистите заради ежедневното отбиване на топка с глава.

Става дума не за очевидни увреждания като сътресения на мозък, а за по-малко явни, но не по-малко значими.

В изследването взели участие 23-ма футболисти-аматьори, включително и 5 девойки. Доброволците били набрани от обява, пусната в самия университет.

24 часа преди началото на изследването участниците били задължени да се въздържат от физическа активност, употреба на алкохол, кафе и цигари. Преди началото на експеримента те получили в лабораторията еднаква закуска.

С помощта на машина за подаване на топки изследователите имитирали силата и направлението на топката при ъглов удар и от разстояние 6 метра нанесли на всеки футболист по 20 удара с топка в глава.

Изследователите направили тестове на участниците преди нанасянето на ударите, веднага след, 24 часа по-късно, 48 часа и 14 дни след това. Забавянето в мозъка се увеличило още след първия удар.

Тестовете показали, че паметта към края на експеримента се влошавала с 41-67% и се връщала към норма след 24 часа.

При оценка на резултатите се отчитали и по-ранни сътресения на мозъка и припадъци, прием от участниците в изследването на лекарства или психоактивни вещества, случаи на епилепсия в семейството.

Футбол играят повече от 250 милиона души по целия свят. И всички те редовно отбиват топката с глава. През последните години учените изучаващи връзката между уврежданията на мозъка в спорта и нарастване на риска от слабоумие, все повече се фокусират върху футбола.

Така например, футболисти, активно играещи с глава, имат увреждане на бялото вещество, сходни с тези, които имат хората със сътресение на мозъка, а също и изменения в зоните на челната и задтилната област.

А още по-рано специалисти от този колеж установили, че футболистите често поставящи главата си на пътя на топката, по-зле от другите се справят със задачите за запомняне на вербалната информация и с упражненията, изискващи добра психомоторна координация.

При тях се наблюдават нарушения в областта на мозъка, отговорни за планирането, регулиране на реакциите към дразнител, сортиране на визуалните стимули към повече и по-малко важни.

Когнитивният невробиолог Магдалена Йетсваарт коментира, че в света на растящото безпокойство от последствията на травмите на мозъка при контактния спорт, имаше нужда да се види дали мозъкът реагира на удар по главата веднага.

И се установява, че забавянето в мозъка възниква веднага след удара и това се отразява на тестовете на паметта. Макар и тези изменения да са временни, се смята, че те са значими за здравето на мозъка, особено ако възникват отново и отново при удар с топка по главата.

Отчитайки колко много хора по целия свят играят във футбола, важно е да бъдат осведомени какво се случва при удар с техния мозък и какви последствия може да има това в бъдеще.

Доктор Ангус Хантер от факултета на науките за здравето допълва, че за първи път спортните травми и представителите на обществените организации могат да видят конкретни доказателства за риска, свързан с повтарящо се отбиване на топката с глава.

Играта с глава съсипва паметта и затоморзява мисловната дейност
4.6 (91.67%) 36 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 26, 2016 05:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи