Ихтиоза

Мария
Написана от Мария октомври 22, 2014 15:01

Ихтиоза

Акценти:

  • Ихтиоза
  • Симптоми
  • Прием на какви витамини се назначава за овладяване на заболяването?
  • Засяга ли заболяването развитието на зъбите при децата?

Свързани:

Ихтиоза представлява наследствено заболяване на кожата, протичащо като вид дерматоза. Характеризира се с дифузно нарушение на кератинизацията и се проявява под формата на люспи по кожата, приличащи на рибени.

Какви са симптомите?

Обикновената или вулгарната форма на заболяването се проявява в периода преди навършване на 3-годишна възраст, но в повечето случаи диагнозата се поставя до третия месец от живота.

Това е най-често срещаната форма на клиничното състояние, която се унаследява по автозомно-доминантен път.

Първоначално кожата става суха и груба, а след това се покрива с малки белезникави или сиво-черни прилепнали една към друга люспи.

При заболяването не се засягат областта на лактите, задколенните ямки, подмишниците и слабините.

По дланите се появява слузесто олющване на кожата и вроговяване. Тежестта на протичане на заболяването зависи от това колко е дълбока е генната мутация.

Възможно е абортивно протичане, когато единственото проявление се явява сухотата и не много силно лющене на кожата в областите около ставите.

При заболяването на дистрофични изменения са подложени зъбите, косата и ноктите. Характерни са сухи чупливи коси, белещи се и лесно чупливи нокти и поява на множество кариеси.

Доста често клиничното състояние е съпътствано от очни заболявания най-често хроничен конюктивит и ритинит. Засегнатите хора имат фамилна анамнеза за късогледство, което започва да се проявява още от детството.

Тъй като имунитетът е отслабен алергичните реакции и гнойните инфекции са постоянни.

Впоследствие се наблюдават нарушения във функциите на вътрешните органи, най-често се посочват се сочат сърдечносъдова недостатъчност и заболяване на черния дроб.

Рецесивната форма се среща само при мъжете, въпреки че се наследява от Х хромозомите и се отличава с това, че причина за заболяването се явява дефект на ензими в плацентата.

Клиничните проявления на ихтиоза се появяват през втората седмица от живота и по-рядко веднага след раждането.

Роговият слой на кожата изглежда като големи плътни люспи от червен до кафяв цвят и изглеждат като щитове.

Кожата между люспите е напукана и на външен вид наподобява на тази крокодилите или змиите. При засегнатите деца често се наблюдава умствено изоставане, нарушения в структурата на скелета и епилепсия.

Ювенилна катаракта и хипогонадизъм се срещат при 10-12% от случаите.

Вродената форма на заболяването се развива вътреутробно в 4-5 месец от бременността. При раждането кожата на бебето е покрита дебели рогови щитове със сиво-черен цвят.

А дебелината на люспите може да достигне до 1 см.,те имат различна форма най-често гладка или назъбена, между тях кожата също е напукана.

Поради прекалената гъстота на люспите и тяхната плътна прилепналост е възможно да е прекалено широко отворена или толкова силно затворена, че сондата за хранене трудно преминава.

Лечение на ихтиоза

Лечението се извършва от дерматолог в амбулаторни условия, а ако заболяването протича тежко се препоръчва хоспитализация.

Назначават се витамини от група А, Е, В, витамин С и ниацин във високи дози с продължителни многократни курсове. Лекарствата, които имат липотропен ефект омекотяват кожните люспи.

Това са препаратите, чиято активна съставка са витамин U, липамид.

Установено е, че за стимулиране на имунитета е ефективно преливане на кръвна плазма, гама глобулини, препарати, съдържащи желязо и калций, а също и тези с екстракт от алое.

При поражения на щитовидната жлеза и свързаното с това развитие на хипотиреоидизъм се прилага тироидинум, а при хипофункция на задстомашната жлеза инсулин.

Ихтиоза
4.5 (89.58%) 71 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 22, 2014 15:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи