Има ли изобщо витамини във вносните плодове през зимата

Мария
Написана от Мария януари 25, 2016 13:34

Има ли изобщо витамини във вносните плодове през зимата

Акценти:

  • Етилен - обработване
  • Фунгициди - безопасни
  • Дифенил - токсично вещество

Свързани:

Да похарчим част от бюджета за полезни плодове през зимата е добра инвестиция в здравето.

Желаем да засилим имунитета, за да не се разболеем от грип и респираторни инфекции, да подобрим състоянието на кожата, и да повлияем положително върху функцията на стомашно-чревния тракт.

Но можем ли да бъдем сигурни в ползата от плодовете, които се внасят от топлите страни. Говори се, че се обработват с всякакви отрови и се третират с консерванти веднага след откъсването им.

Следва да се отбележи, че ако вносните плодове бяха отровни, то това би станало забележимо веднага – хората биха се оплаквали от симптоми на отравяне.

От друга страна вносните плодове не са и толкова безопасни – все пак се доставят от много далеч и не е възможно да са като пресните.

И дори да предположим, че са натоварени на кораба веднага след откъсването им от дървото и след това веднага след това разтоварени от плавателния съд и натоварени за супермаркета, което не е възможно, как не се развалят по пътя, без да са обработвани с химикали.

Колко витамини се запазват в плодовете през зимата?

При съхранение в условия на обикновена селска изба или в хладилник плодовете загубват една част от своите витамини.

Скоростта на загуба на витамините е пропорционална на времето на съхранение – до 3 месеца – 15%, до половин година – 50%, а до 1 година – 70-80% загуби.

Най-бързо се разрушават витамините А и С, по-бавно – РР,Р, Е, К. Продължителното съхранение не влияе на количеството на витамините Д, В1, В2.

Относителното съдържание на витамините в плодовете може да се определи по аромата – колкото по-ароматен е плодът, толкова повече са полезните вещества в него.

През зимата е трудно да намерят ароматни плодове, а може ли да се направят някакви изводи от това?

Интересен факт

Изследванията показват, че в плодовете и зеленчуците, отглеждани в Северното полукълбо, се съдържат много повече витамини, отколкото в техните събратя отгледани в Южното.

Австрийски учени провели интересни изследвания, по време на които се установило, че в местните замразени плодове съдържанието на витамини е доста по-високо, отколкото в аналогичните, но пресни, само че внесени от южните страни.

Как вносните плодове попадат на нашата трапеза?

За да бъде производството /точно така, а не отглеждане/на плодове печелившо, е необходимо колкото е възможно по-бързо да излезе реколта, и колкото се може по-малко време и пари да се губят на всички етапи за добиването на тази реколта.

И именно това е причината всички технологии в тази промишленост да са насочени преди всичко към постигането на по-високи продажби, а не към съхраняването на полезните свойства на крайния продукт.

За ускоряване узряването на плодовете е прието да се използва газ етилен – с него просто се обработват плодовете, събрани или още, когато са на клоните на дърветата, и след ден-два плодовете изглеждат като узрели.

Тази технология е известна отдавна и се смята за безвредна за човека.

Етилен в малки дози се образува от самите плодове, поради тази причина се смята за натурално вещество.

За предотвратяване на гниенето плодовете се обработват с фунгицид – противогъбичен препарат. Тъй като метаболизмът на гъбичките и на клетките на тялото е различен, то фунгицидите се смятат за безопасни.

Освен това веднага щом плодовете попаднат на чист въздух, то фунгицидът изветрява.

Ако повърхността на плодовете е лепкава и хлъзгава, то най-вероятно са обработени с дифенил – това е слаботоксично вещество, но все пак е отрова. Затова такива плодове трябва задължително да се мият със сапун и да се обелят.

Има ли изобщо витамини във вносните плодове през зимата
4.5 (90.59%) 34 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 25, 2016 13:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи