Има ли живот веднага след секс

Мария
Написана от Мария юли 8, 2015 10:14

Има ли живот веднага след секс

Акценти:

  • Интимна близост - нежност
  • Преди и след оргазъм
  • Хормон окситоцин - чувства

Свързани:

Вече знаем много за поведението на партньорите преди и по време на физическа близост. А това, което се случва веднага след секс засега остава почти напълно непроучена тема – носят се само слухове за мигновено заспиващи мъже и разочаровани жени.

„Колкото и изненадващо да ни се струва, всичко което се случва /или не се случва/ веднага след сексуален контакт – докосвания, целувки, разговори, които не събуждат желание, а позволяват на двамата партньори да се почувстват по-близки и по този начин да задълбочат отношенията си – засега е все още слабо изследвано “ – смята Ноам Спенсър, психолог от университета на щата Охайо, САЩ.

В края на 70-години на миналия век, изследвайки повече от 250 мъже и жени, психолозите Джеймс Халперн и Марк Шърмън издали книгата „Afterplay: A Key to Intimacy“ («След секс: ключът к доверието»), в която твърдели, че интимната връзка веднага след сексуалния контакт следва да се разглежда като фундаментална част от отношенията.

Повечето от участниците в експеримента без значение от техния пол казвали, че времето, което прекарват един с друг веднага след интимен контакт не им е достатъчно. Авторите също установили за 2-та пола положителна връзка между продължителността на общуването след секс и благоприятното протичане на отношенията.

„През 90-те години всички изследвания на поведението след секс се отнасяли основно за въпросите на контрацепцията – посочва Ноам Спенсър. – Това се обяснява с факта, че тогава на пръв път излизат противозачатъчни таблетки, които се приемат на следващата сутрин след половия контакт.

И една през последните години започнаха да се появяват проучвания, които позволяват да се говори със сигурност, че периодът, завършващ интимната среща на двойката, е много важен за хормоничните отношения „.

Мъжът и жената

„Нашето отношение към ласките след секс зависи отчасти от пола и е свързано с различните роли в репродуктивния процес, – твърди когнитивният психолог Аманда Борроу – Неслучайно на жените близостта след интимен контакт им е необходима в малко по-голяма степен.

Те са еволюционно програмирани за стабилен и дългосрочен съюз, за да бъдат под закрилата на мъжа по време на бременност и след раждането на детето. Тяхната основна вътрешна задача, зададена подсъзнателно, е да накарат партньора да се привърже към тях.

Мъжете пък биологически са склонни към по-кратки сексуални контакти и не са толкова предразположени към това да разходват усилия за ласки след секс. Затова и съвместният сън след интимен контакт обикновено се случва по инициатива на жената. “

Преди и след оргазъм

Психолози от Калифорнийския университет провели изследване с участие на 200 американски студенти и установили връзка между оргазма и общуването впоследствие в двойката. Участниците, които изпитвали оргазъм най-често усещали потребност да изразят чувствата си след интимна близост и това се отнасяло особено за жените.

Но емоционалната яркост на секса също оказва влияние и на мъжкото желание за нежност и за прекарване на допълнително време с партньорката преди заспиване.

Психологът Денис Афифи предполага, че около половин час, след като сме изпитали върховно удоволствие, ние се чувстваме в най-голяма безопасност и усещаме особена душевна близост.

Причината затова са най-вероятно нивата на хормона окситоцин, които съществено се повишават веднага след оргазъм. И именно този хормон обуславя намаляването на стреса и спомага на човек да се отпусне.

Има ли живот веднага след секс
4.5 (90.91%) 77 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 8, 2015 10:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи