Импетиго

Калина
Написана от Калина юли 31, 2014 09:03

Импетиго

Акценти:

  • Информация за болестта
  • Причинители
  • Превенция
  • Лечение на импетиго

Свързани:

Какво е импетиго?

Импетигото е една от разпространените видове кожни инфекции,  появяваща се предимно при деца. При разраняване на рани по кожата или при чесане на мястото, където ви е ужилило насекомо, е възможно бактериите, причиняващи импетиго да проникнат в кожата ви.

Бактериите могат да проникнат през всяко кожно разкъсване. Макар че повечето рани или ужилвания от насекоми са видими за човешкото око, е възможно бактериите да навлязат и през много малки дори микроскопични рани по кожата.

След проникването им във вътрешните слоеве на кожата бактериите на импетиго започват да растат и да се размножават, в резултат на което по кожата се образуват малки мехури. Малките мехури първоначално са пълни с бистра течност. Впоследствие  течността придобива вид на рядка гнойна течност, тъй като потъмнява.

Какви са симптомите при импетиго?

Импетигото има вид на обрив, който е възможно да се появи навсякъде по повърхността на кожата, но най-често засегнато е лицето и другите кожни зони, които обикновено не са покрити от дрехите.

Заболяването може да започне със зачервяване на кожата в зоните, където ще се появят мехурите, но е възможно да се образуват и направо върху кожа с нормален цвят. Мехурчетата първоначално са с бистра течност, която след няколко дни потъмнява.

След още няколко дни мехурчетата се пукат и на тяхно място се появяват корички, като при натъртване, а кожата под тях е зачервена.

Обикновено краищата на гнойните мехурчета са силно заострени. Обривът е леко болезнен при допир и често причинява сърбеж.

От какво се причинява?

Причинителите на импетиго са два вида бактерии стафилококи и стрептококи. Те са сред най-често срещаните бактерии в околната среда и по повърхността на кожата на всеки човек.

Лечение на импетиго

Импетигото е лесно лечимо заболяване и в повечето случаи имунната ни система сама се справя с него. Много рядко е възможно да се развие усложнение като възпаление на бъбреците.

Усложнението е в резултат на комплексната имунна реакция при излагането на бактерията причинител. Ако гнойните мехури се появяват на все повече места по кожата или станат по-болезнени или ако забележите каквото и да е друго влошаване на състоянието ви, не се колебайте и потърсете лекарска помощ.

При нараняване или ужилване винаги измивайте засегнатата кожа с антибактериален сапун и вода. Не се чешете и се опитайте да отстранявате коричките на раните с ръка.

Заболяването е заразно и затова други членове на семейството могат да се заразят с импетиго, ако влязат в контакт с вас. За да го избегнете използвайте отделни кърпи и хавлии за ръце и тяло.

В повечето случаи обривът и инфекцията се лекуват от само себе си и отшумяват за 5-6 дни, но понякога се налага прием на антибиотици, за да се справите с инфекцията.

Можете да нанасяте и антибактериален мехлем в зоните на обрива, но трябва много добре да си измивате ръцете особено след нанасянето на мехлема.

Ако мехурчетата са в зони, където се бръснете, трябва да го правите много внимателно, така че и да не разранявате обрива и същевременно да не разпространявате бактерията.

Как да се предпазим от импетиго?

  • Избягвайте контакт с хора болни от импетиго.
  • Полезно е също така да поддържате кожата си чиста и суха и да избягвате нейното нараняване и охлузване.
Импетиго
4.5 (89%) 40 глас[а]

Калина
Написана от Калина юли 31, 2014 09:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи