Имплантация на ембриони в матката – ето ги и особеностите на процедурата

Мария
Написана от Мария април 20, 2016 14:12

Имплантация на ембриони в матката – ето ги и особеностите на процедурата

Акценти:

  • Биологичен материал - качествен
  • Процедура - болезненост
  • Пункция - яйчници

Свързани:

Завършващ етап от изкуственото оплождане е присаждането на ембриони в маточната кухина.

Преди вълнуващата процедура пациентките задават въпроси на специалистите по репродуктолози за това как се извършва трансферът на ембриони.

Болезнено ли е то? Необходима ли е упойка? Колко дълго е наложително да се остане в клиниката след трансфера на ембриони?

Проблемът с безплодието безпокои много семейни двойки. Един от способите за борба с това състояние се смята изкуственото оплождане. Този продължителен метод включва няколко степени:

• Стимулиране на яйчниците с хормонални препарати;
• Извличане на зрели яйцеклетки;
• Оплождане в лабораторни условия;
• Трансфер на най-силните ембриони в маточната кухина;

За да доведе ембрионтрансферът до бременност, е необходимо внимателно отношение към всеки етап от процеса и изпълнение на всички указания на лекуващия лекар.

Култивиране на ембриони

Жените, преминали всички етапи на инвитро процедурата, отбелязват, че ги е боляло само по време на пункцията на яйчниците.

Извършва се без пълна упойка, ако узрелите яйцеклетки са малко, и всички те се намират в един яйчник. В този случай се съблюдават всички мерки за безопасност за съхраняване на женските полови клетки.

Яйцеклетките и сперматозоидите се смесват в специална хранителна среда до приключване на оплождането. Впоследствие се сортират и наблюдава процеса на култивиране на ембрионите.

Още след денонощие ембрионологът може да определи качеството на зиготата и избира най-здравите. Колко дълго протича отглеждането на ембрионите в лабораторните условия?

Всяка клиника практикува различно време за присаждане, основавайки се на опита на предходните процедури. Някои извършват трансфера на ембриони на 5-тия ден, тъй като в този период се състоят от голям брой клетки, благодарение на което лесно се имплантират в матката.

Специалистите от други репродуктивни клиники смятат, че в естествената маточна среда процентът на оцеляване на зародишите е по-висока, отколкото в изкуствена.

Поради това трансферът на ембриони трябва да се извършва на второто денонощие. В двата случая лекарите присаждат най-здравите екземпляри, като се основават на следните 3 показателя – количество на клетките, скорост на делене, изключване на патологии.

Консултация с лекар

Пациентката заедно със своя мъж трябва да дойде в клиниката в точно уговореният предварително час. Първоначално се провежда консултация, на която лекарят обяснява как се осъществява трансферът на ембриони – болезнено ли е или не.

След това е важно съвместно да се реши изключително важният въпрос – колко зародиша да се имплантират, и как да се постъпи с останалите екземпляри.

Специалистите отбелязват, че дори отличното протичане на предходните етапи и наличието на здрави оплодени яйцеклетки не гарантира, че всяка от тях ще оцелее в маточната кухина.

Но трансферът на голям брой зародиши може да доведе до многоплодна бременност, която се смята за изключително опасна за майката и за детето. Освен това съществува вероятност всеки ембрион да се раздели, от което да се развият еднояйчни близнаци.

Останалият качествен биологичен материал може да се продаде и съхрани в замразено състояние до следващ опит за инвитро оплождане или да се даде на научна лаборатория за изследване и откриване на нови методи за борба с безплодието.

Ход на процедурата

Подобни манипулации винаги се назначават в първата половина на деня. На жената се разрешава лека закуска. Трябва да се има предвид, че тежката храна и обилния прием на течности могат да създадат дискомфорт в процеса на имплантация.

Имплантация на ембриони в матката – ето ги и особеностите на процедурата
4.5 (90%) 36 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 20, 2016 14:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи