Имплантация на зъби – кога изкуственото е по-добро от естественото

Мария
Написана от Мария януари 20, 2016 22:55

Имплантация на зъби – кога изкуственото е по-добро от естественото

Акценти:

  • Зъбни импланти - предимства
  • Естествени зъби - недостатъци
  • Мостови протези - проблеми

Свързани:

Имплантацията на зъбите е методика, с чиято помощ лекарят поставя в костта на долната и горната челюст аналог на корена на зъба, имащ форма на винт и състоящ се от медицински титан.

Този метал е биологически инертен материал и не се възприема от организма като чуждо тяло. Благодарение на това си свойство след 3-6 месеца костта сраства с титаниевата повърхност. Този процес е получил названието остеоинтеграция.

Имплантация на зъби – стъпка по стъпка

След като костта срасне с импланта около него е необходимо да се изгради красив венечен контур.

За тази цел в него се поставя форматор, който се издига над венеца и след няколко седмици по периметъра на приспособлението се образува естествен розов ореол.

Впоследствие се пристъпва към протезирането:

• Първоначално зъболекарят снема отпечатък от зъба и го изпраща в зъботехническа лаборатория, където се изготвя металокерамична или керамична коронка индивидуално за пациента.
• При следващото посещение зъболекарят поставя коронката върху импланта непосредствено в устата на пациента, проверява как е захапката му и фиксира – така се заменя загубеният зъб с неговия високотехнологичен аналог.

Именно тази методика постепенно измества остарялата, когато се е налагало “убиването“ на нервите на съседните зъби и използването на мостовидна протеза.

А знаехте ли, че всъщност имплантите имат няколко важни предимства пред собствените зъби:

1. Коронката на импланта и самата титаниева структура не се увреждат, тоест не е възможно развитието на кариес;
2. Имплантираната протеза не боли, тъй като в нея липсват нервни клетки;
3. Издържат значително по-големи натоварвания в сравнение с естествените зъби;

Но следва да се отбележи, че макар и рядко е възможно отхвърляне на имплантираните протези. Освен това процедурата е доста по-скъпа от поставянето на мост, но за сметка на това не се увреждат съседните зъби и поставените импланти са много по-трайни от мостовете, за които се дава гаранция от около 10-12 години.

Много често хората, на които им са поставени мостове се сблъскват с проблема с внезапното им разрушаване при консумация на по-твърда храна, която пък от друга страна е необходима, за да се натрупва зъбен камък и като цяло за здравето на останалите зъби.

Основната причина, поради която повечето българи предпочитат мостовите зъбни протези пред имплантите е високата цена на последните.

Цената на един имплант е над 1000 лева, която, при средна брутна заплата за страната за декември 2015 година малко над 700 лева, се оказва доста висока и дори непосилна за повечето български граждани.

Също така на всички ни е известно родното типично поведение, при което хората, особено мъжете, предпочитат първо да дадат пари за гуми на автомобила, за застраховка „гражданска отговорност“ и винетка, отколкото да се погрижат за здравето – например да отидат на профилактични прегледи при лекар и зъболекар, да си направят допълнителна здравна застраховка или съответно да се погрижат за здравето на своите зъби.

Тоест средностатистическият българин, особено мъж, предпочита да ходи без зъби, но пък да кара скъпа кола и да притежава най-съвременното мобилно устройство.

Разбира се, българската жена е доста по-съобразителна в това отношение и предпочита да не отлага посещението при зъболекар, когато вече се е стигнало до там, че се налага изваждането на зъб.

Имплантация на зъби – кога изкуственото е по-добро от естественото
4.5 (89.84%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 20, 2016 22:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи