Индийско орехче

Мария
Написана от Мария януари 22, 2015 17:38

Индийско орехче

Акценти:

  • Индийско орехче
  • Хранителна стойност
  • Полезни свойства
  • Приложение при еректилна дисфункция

Свързани:

Индийско орехче представлява семето на едноименните вечнозелени дървета, чиито ареал на разпространение са тропичните зони на Югоизточна Азия и Австралазия.

Дървото индийско орехче живее около 100 години, а активно плодно е само през първите 40. За една плодоносна година растението може да даде повече от 10 000 плодове, които имат цвят и размери на голяма кайсия.

При пълно узряването плодовете се пукат по средата.
Самото индийско орехче не е нищо повече от семе в костилка и за неговото отделяне, първоначално костилката се изсушава на слънце, а след това се премахва дървовидната ѝ кора.

Сърцевината на костилката се суши на открит огън, докато придобие тъмнокафяв цвят. Общото време за получаване на качествено индийско орехче може да достигне 2.5-4 месеца.

Готовият орех има овална форма с дължина 2-3 см и 1,5-2 см на ширина. Въпреки това някои ядки са с по-кръгла форма, от което зависи и остротата на техния аромат.

Свойствата на индийското орехче били познати на човека още от времената на Древния Рим и Древна Елада. Било използвано за лечение на множество заболявания, като подправка към храната и ароматизирали въздуха в помещенията с него.

В Европа индийското орехче попаднало по времето на колонизаторските походи на португалците и холандците. До началото на 19-ти век Португалия и Холандия успели да задържат монопола и високите цени на подправката.

Хранителна стойност на 100 грама

• Белтъчини – 21 грама;
• Мазнини – 49 грама;
• Въглехидрати – 7.5 грама;
• Минерални соли – 3.1 грама;
• Вода – 9.5 грама;
• Калоричност – 557 килокалории;

Полезни свойства

Сърцевината на ядката индийско орехче съдържа следните витамини А, от група В, никотинова киселина, биотин и токоферол и минерални вещества – фосфор, магнезий, желязо, калций, хлор, сяра, натрий, цинк, мед, йод и прочие, етерично масло, скорбяла и пектин.

При употреба на тази подправка в малки количества се проявяват положителните му свойства. То оказва силно стимулиращо и тонизиращо въздействие на нервната и на сърдечно-съдовата система.

Индийското орехче се прилага в източната медицина като лекарствено средство за мъже с преждевременна еякулация, еректилна дисфункция и прочие разстройства, свързани с отсъствието на сексуално желание и като резултатите невъзможност за задържане на ерекцията.

Съвсем малки количества индийско орехче притежават свойството да успокоят нервната система и да възстановят способността на човека да заспива бързо. Ако тази подправка се добави към горещ чай или към масажно масло, то лесно се постига предотвратяване на първите признаци на простудата и повишаване на имунитета.

Ако се приготви на основата на индийското орехче и на топло слънчогледово масло гъста паста, то полученото средство може да се използва за лечение на миозит, артрит, ревматизъм и остеохондроза.

За тази цел все още топлата паста се прилага върху засегнатата област, която се покрива след това с полиетилен и топла кърпа. Този компрес се оставя 10-20 минути, докато изстине.

Индийското орехче отлично действа при запек, диария и прочие нарушения на функцията на червата и на стомах, а също и при загуба на апетит и при прекомерно образуване на газове.

Противопоказания при употреба на индийско орехче

Сред веществата, съдържащи се в тази подправка, е установено наличието и на елимицин, метиленедлок-сиамфетамин и прочие вещества, които притежават халюциногенни и наркотични ефекти.

Ако човек изяде 3-4 пресни индийски орехчета или аналогично количество сушени, то може да получи тежко хранително отравяне, което се съпровожда от спазми и дезориентация.

Индийско орехче
4.5 (90.43%) 23 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 22, 2015 17:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи