Инфекция с възможен летален изход може да е свързана с язденето на кон

Мария
Написана от Мария август 5, 2016 11:00

Инфекция с възможен летален изход може да е свързана с язденето на кон

Акценти:

  • Инфекция - летален изход
  • Ограничения - радикални
  • Стрепкокок - конски

Свързани:

Жена от Сиатъл е починала от тежка респираторна инфекция, която здравните власти свързали с коня, който е яздела по време на 2-дневната си почивка.

Въпреки че това е изключително рядко явление, американските центрове за контрол и превенция на заболяванията – CDC, предупреждават, че инфекции могат да бъдат предадени от коня на ездача, ако последният не е внимателен.

Според разследването, през февруари 71-годишна жена посетила дъщеря си в градчето Кинг, щата Вашингтон, където последната работела като конен ездач.

Майката и 37-годишната ѝ дъщеря прекарали 2 дни в езда, миене и хранене на конете. Няколко дни по-късно при майката се появила секреция от носа и се почувствала зле, като ѝ били изписани антибиотици, докато не се възстанови.

За съжаление, няколко седмици по-късно, майката била намерена в безсъзнание, след като претърпяла екстремни пристъпи на повръщане и диария, и въпреки че била хоспитализирана, починала на 3-ти март.

Дъщерята, която също била с контакт с болен кон, също се разболяла, но по-леко, разминала се с леко зачервено гърло и кашлица.
Изследователите взели натривки от коня и дъщерята, и взели проби от кръвта на майката, и всички те били с положителен тест за същия щам бактерии – стрепококус подвид зооепидемикус, който за простота се нарича – S. Zooepidemicus.

S. zooepidemicus е бактериален щам, който се открива само при конете, но също се открива при зайци, крави и прасета.

При конете може да предизвика инфекция на горните дихателни пътища, матката – при кобилите, и около раните, но рядко причинява инфекции при човека.
Но рядко не означава никога.

Според разследването на центровете за контрол и превенция на заболяванията, от 32-та известни случая на инфекция с S. Zooepidemicus при хора, 7 са завършили фатално, а средната възраст на пациентите е била 61 години. Това означава, че хората с нарушена или отслабена имунна система са изложени на повишен риск.

Затова не е желателно хора в напреднала възраст да влизат в контакт с коне, като ги яздят.
Но все пак експертите успокояват, че не се налагат чак толкова радикални ограничения.

За тях се препоръчва да яздят само чисти коне. Или просто миене на ръцете със сапун често и старателно при контакт с коне или техните конюшни. И повишено внимание, ако сте имали предишни дихателни проблеми, както жената от Сиатъл.

С напредването на възрастта наистина се наблюдава естествено отслабване на имунната система, и точно в този случай ясно се вижда разликата – майката се разболява толкова тежко, че умира, докато дъщерята се разминава с леко зачервено гърло.

Отслабената имунна система прави човек уязвим, дори и за инфекции, които са рядко срещани при човека.

Друг е въпросът, че е възможно майката да не е спазвала хигиена, каквато дъщерята, или пък последната вече да е имала изграден имунитет към тези бактерии, тъй като е била в постоянен контакт с коне, за разлика от майката, която е била само за 2 дни.

Възможно е нейната имунна система да не е била подготвена за евентуална инфекция с тези бактерии. Но ако погледнем данните от миналото – може би причината става ясна, средната възраст на починалите от конския стрептокок е 61 години, така че очевидно причината е отслабената от напредването на годините имунна система.

Инфекция с възможен летален изход може да е свързана с язденето на кон
4.5 (90%) 40 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 5, 2016 11:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи