Инсултът – вече не прощава и на 20-годишните

Мария
Написана от Мария януари 19, 2016 22:45

Инсултът – вече не прощава и на 20-годишните

Наскоро медиите публикуваха информация за преждевременната кончина на един от най-перспективните млади шахматни гросмайстори на Русия, който умира по време на поредните състезания – по предварителна информация, от инсулт.

Вечерта, той получил силно главоболие, а през нощта младият човек повече и не станал.

Защо се случва инсултът?

Освен огромната тъга за роднините и приятелите на покойния, тази трагедия ни принуждава сериозно да се замислим и за социално-медицинските аспекти на случващото се.

Това се дължи не само на факта, че инсултите са „подмладели“ и днес се срещат не само при юноши, но и дори при учениците в прогимназията.

И като цяло не само у нас в България, но и по цял свят, хората игнорират предствестниците на започващата опасна патология.

Този факт неотдавна беше оповестен от учени от американския медицински Център Роналд Рейгън.

При главоболие, ¾ от попадналите в „обектива“ на изследователите съобщили, че са склонни да отлагат търсенето на квалифицирана медицинска помощ.

Необходимо е да се обръща на тревожните симптоми на инсулта

Дори при поява на такива тревожни симптоми като загуба на равновесие, объркване на съзнанието, проблеми със зрението и с говоренето, слабост в крайниците, 73% от запитаните заявили, че в подобни ситуации биха изчакали отзвучаване или потвърждаване на симптомите, и едва след това евентуално биха взели решение да потърсят лекарска помощ.

И подобно поведение, от гледна точка на неврологията, освен самоубийствено, няма как по друг начин да се нарече. В тази на медицината има дори и понятие като терапевтичен прозорец, тоест интервал от началото на заболяването, когато започнатото лечение е максимално ефективно.

При исхемичните инсулти този „прозорец“ е общо около 3 часа. Макар и определен ефект да се постига и до 6 часа след началото на заболяването.

Така, в този период въведените в организма лекарства, разтварящи тромбите, например, могат напълно да се отстрани причината за разстройствата на мозъчното кръвообращение – а страдащите от кислороден глад на мозъчните клетки, още не са успели да загинат, осигуряват почти пълно възстановяване на нарушените функции.

Изчезването на слабостта на ръцете и краката, изчезване на световъртежа, възстановяване на яснотата на речта и т.н.

Кога „терапевтичният прозорец“ се затваря?

В повечето случаи лекарите могат да разчетат на възстановяване на функциите на мозъка в проценти. В идеалния случай до 90%. Но ако това провърви.

Общата статистика на острите нарушения на мозъчните кръвообращения е безжалостни – само ¼ от болните възстановяват трудоспособността си, половината оставят инвалиди от различни групи, а още ¼ загиват.

Истината е, че до последния вариант се стига не при исхемичните, а при хеморагичните инсулти, при които възниква кръвоизлив в мозъка.

Най-вероятно това е и причината за смъртта на 20-годишния руски шахматист. От друга страна много мозъчни кръвоизливи оставят при своевременно започнато лечение много по-малки последствия, отколкото класическите исхемични.

Но ключовата дума тук е „своевременно“. Спешното назначаване на кръвоспиращи препарати и редица други мощни средства – или при определи форми на кръвоизлива, спешна неврохирургична операция.

Но за тази цел болният трябва се прегледа от лекар или да се извика спешна помощ.

Кога е необходимо бързо да се повика спешна помощ?

А колко са тези от вас, които ще тръгнат да набират спешна помощ – при поява на някакво си там главоболие и ако го направят кой диспечер ще им изпрати линейка.

Която продължително време може да бъде почти единствено оплакване при вече възникнал субарахноидален кръвоизлив.

Инсултът – вече не прощава и на 20-годишните
4.3 (85.79%) 38 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 19, 2016 22:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи