Интроверти срещу екстроверти – кой постига по-големи успехи

Мария
Написана от Мария септември 15, 2016 00:00

Интроверти срещу екстроверти – кой постига по-големи успехи

Деятелният и комуникативен екстраверт и съсредоточеният върху себе си интроверт. Ще се опитаме да разберем кой има повече шансове за успех в живота.

Базови различия

Според различни оценки, екстравертите са 50-74% от населението. Нещо като „социални пеперуди“, пърхащи под въздействието на социалната стимулация.

Новите хора и безкрайната поредица от събития – това са условия, без които екстравертът вехне и губи интерес към работата.

Политици, брокери, мениджъри по продажбите, кореспонденти – сред тях е рядко да срещнеш интроверт. Последните като цяло са по-малко – от 16 до 50% сред всички хора.

Основното, което различава интроверта от екстраверта – това е източникът на енергия. Екстравертите се зареждат с енергия – действия, хора, места и вещи. Те са разточители на енергия.

Интровертите, напротив, обърнати са към себе си – намират сили в своя свят на идеи, емоции и впечатления.
Въпреки стереотипите, това съвсем не са задължителни и затворени хора.

Просто фокусът на тяхното внимание е вътре в собствената им личност. На тях им е нужно спокойно място, където могат внимателно всичко да обмислят и да се заредят с енергия.

За физиологичните различия е говорил още Карл Густав Юнг, определяйки интроверсията и екстраверсията за вродени качества.

И затова промяната на тази личностна черта означава да нанесеш непоправима вреда на психиката. Освен това за човека е характерна адаптацията и придвижването от един спектър към друг в зависимост от обстоятелствата.

Реакция на външни дразнители

На пръв поглед, в стресовите ситуации интровертите нямат шансове. Крайните срокове, работната суета, колективните брейнсторминги – всичко това повишава нивото на напрежение.

Екстровертите пък в подобни условия се чувстват като риба във вода – бързо се ориентират и моментално вземат решение.

Изследванията, провеждащи се няколко години, доказват, че в зависимост от типа личност хората действително виждат света по различен начин.

И макар мозъкът при всички да е еднакъв, допамин, хормонът, отговарящ за двигателната активност и формирането на наслада, се развиват по различен начин.

За да усетят удовлетворение, на екстравертите им е необходим повече допамин, тъй като мозъкът на интровертите не изисква силна стимулация и се ограничава с малки освобождавания на хормона.

И ето там е тяхната силна страна:

Докато екстровертите активно обсъждат стратегии и се прехвърлят между вариантите, интровертът всичко обмисля последователно и предлага оптималния.

Алтернатива на допамина при интровертите е ацетилхолина, който също е свързан с удоволствието, но за разлика от допамина се образува в отговор на вътрешната работа.

Оттам е и стремежът на интровертите към усамотяване и ограничаване на външните дразнители.

Риск и склонност към авантюри

Още едно изследване фиксира у екстравертите по-силен отклик към прилежащото ядро /“център на удоволствието“,

разположен около амигдалата/, в отговор на хазартните игри , което обяснява склонността на тези хора към авантюри и рисковани решения.

Спонтанният екстраверт често тръгва подир капризите си, рискува излишно и невинаги печели. Между впрочем екстравертите, поради своите особености трудно правят спестявания.

Във финансовите дела внимателният интроверт понякога печеливша възможност, затова пък рядко се разорява. Например Бил Гейтс е пример за много успял интроверт.

Водене на преговори

Интровертите обичат да общуват не по-малко от екстравертите. Просто подаването на информация при тях е друго. При обсъждане на проекти от интровертите няма да получите веднага качествена обратна връзка.

Това не означава, че не слушат или няма какво да кажат. На интроверта му е нужно време за обработка на информация.

Интроверти срещу екстроверти – кой постига по-големи успехи
4.6 (91.21%) 66 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 15, 2016 00:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи