Изгаряне с гореща пара – опасност, дебнеща ни у дома

Мария
Написана от Мария февруари 8, 2016 15:52

Изгаряне с гореща пара – опасност, дебнеща ни у дома

Акценти:

  • Гореща пара - изгаряне
  • Бактериална инфекция - разпространение
  • Дълбоки слоеве - кожа

Свързани:

Изгарянето с гореща пара без преувеличение е най-разпространената травма в бита, която може да се случи в всеки от нас. Никой не е застрахован – нито възрастните, нито децата.

Но най-често става въпрос за изгаряне на ръката, макар и травмиране да е възможно на всяка друга част на тялото, включително и лицето, и шията.

Последният случай е най-опасен, тъй като при изгаряне там могат да се присъединят шок, оток на ларинкса, изгаряне на очите.

Изгарянията с пара рядко са дълбоки – най-често са повърхностни и могат бързо да се излекуват.

При обширни или по-тежки форми на изгаряния с образуване на мехури обаче е възможно присъединяване на инфекция, и при заздравяване могат да останат белези.

Но, колкото и безобидни да изглеждат на пръв поглед, изгарянията с пара, не трябва да се оставят без внимание. Може би, най-важното правило при лечението на изгаряния – това е необходимостта да се действа максимално бързо.

Всеки вид изгаряне – това винаги е неочаквана ситуация, а често да се търси лекарска помощ няма нито време, нито желание.

Поради тази причина, за да бъдат последствията от травмата минимални, а за да се възстанови засегнатият участък от кожата бързо, е необходимо правилно оказване на първа помощ при изгаряне.

Първа помощ при изгаряне – гаранция за бързо оздравяване

При изгаряне с гореща пара първото, което може да се направи, е бързо да се охлади изгорялата повърхност със студена вода, докато не спре да се усеща парене.

Вторият вариант е безопасно да се охладят лицето и ръцете – да се сложат няколко кубчета лед в преварена вода и с тази вода да се потопят ръцете и лицето, или да се полее обгорената кожна повърхност.

Средно, лекарите препоръчват задържане във вода на засегнатата повърхност или под струя вода за около 15 минути. Това време е достатъчно за охлаждане на кожата и топлината да не достигне по дълбоките нейни слоеве.

Изгарянето с гореща пара при децата може да изисква повече грижи. Детската кожа е много по-тънка и нежна, и е възможно сериозното ѝ увреждане при температури от 70 градуса.

Поради това към етапа оказване на първа помощ дете трябва да се отнасяме особено внимателно.

В редки случаи изгарянето с пара могат да са обширни. В тази ситуация е необходимо да се извика бърза помощ, а на пострадалия трябва да се дава по малко, но често подсолен разтвор глюкоза.

Това ще спомогне за предотвратяване обезводняване. Ако пострадалият усеща силна болка, то тогава е необходимо да му се даде обезболяващо.

Какво не е необходимо да се прави изгаряне с пара?

Най-честата грешка при битови изгаряния – това е използването на бабини рецепта. Това се отнася особено за масла и млечнокисели продукти.

Помнете, че така само си вредите. Маслата, а също киселото мляко или сметаната, образуват на обгорената повърхност тънък филм, чрез който обменът на топлина протича доста по-трудно.

И кожата изстива доста по-бавно, а топлината се разпространява в по-дълбоките слоеве. С други думи, с използването на такива подръчни средства, само засилвате неблагоприятните последствия от изгарянето.

В редки случаи при изгаряне с гореща пара е възможна появата на мехури – което е признак на 2-ра степен на изгаряне. Не ги пукайте, тъй като е възможно разпространение на бактериална инфекция.

Изгаряне с гореща пара – опасност, дебнеща ни у дома
4.6 (92.97%) 37 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 8, 2016 15:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи