Изгарят или се разпадат – къде отиват мазнините при отслабване

Мария
Написана от Мария август 21, 2018 19:43

Изгарят или се разпадат – къде отиват мазнините при отслабване

Нашите представи за това са напълно погрешни. Дори лекари и диетолози рядко се замислят за това.

Лекарски грешки

Това показва проучване на British Medical Journal сред лекари, диетолози и фитнес-инструктори. Това е едно от най-популярните научно-медицински списания по света. Ето и най-честите отговори:

  1. Мазнините се превръщат в енергия;
  2. Отделят се с фекалиите;
  3. Превръщат се в мускули;
  4. Отделят се с потта и урината;

А къде реално изчезват?

Превръщане в енергия, сякаш най-много отговаря на истината, тъй като при изгаряне на мазнини се отделя топлина. Но къде изчезват въглерода, кислорода и водорода – тези тухлички, от които са направени мазнините?

Версията за фекалиите не просто мирише лошо. Нейните поддръжници не познават основните на физиологията, от кръвта обратно в червата нищо не се връща.

И ако мазнините постъпят отново в лумена на червата, това би довело до конфуз – фекална инконтиненция. Така се случва при прием на лекарства, блокиращи абсорбцията на мазнините.

Ако мазнините се превръщаха в мускули, това би била мечтата на културиста. Но мускулите са белтъчини, в които задължително трябва да има азот, а в някои аминокиселини има още сяра. В мазнините тези елементи ги няма, за съжаление изгарянето на мазнини и трупането на мускулна маса, това са 2 различни процеса.

Версията, че мазнините се отделят с потта, изглежда вероятна и на пръв поглед вярна. Когато топим излишните килограми, се потим, но през потните жлези основно се отделят вода и сол – и никога мазнини.

Тайни знания

Това, което се случва с мазнините, когато отслабваме? Механизмът на разрушаване на мазнините е универсален. В първия етап всяка молекула мазнини под действието на ензими се разпада на 2 съставни части – на 3 молекули мастни киселини и 1 молекула глицерин.

Те отделят от мастните клетки в кръвта и се разнасят из организма, като попадат в различни клетки. Но просто така мастните киселини не могат да изгорят, те трябва да попаднат в митохондриите – това са ТЕЦ клетките, в които се образува енергия.

В тях се изгарят мастни киселини. Думата изгаряне е уместна, защото както и при всеки процес на горене, тук протича окисление на горивото до въглероден диоксид и вода.

Мастните киселини, заедно с глицерина, играят ролята на гориво, по същия начин трябва да се разградят до тези вещества под действието на кислорода. Но има и разлики.

Горенето е много бързо, а окислението на мастните киселини е бавно, без огън, с отделяне на голямо количество енергия.

Важно е да се подчертае, че това окисление изисква много голямо количество кислород. Защото когато човек отслабва, е важно е не само важно да яде малко, но и много да се движи.

Само физическото натоварване може да осигури приток на кислород, достатъчен за нормалния процес на изгаряне на мазнини.

За съжаление, това не се случва често, затова значителна част от мастните киселини не изгарят напълно. От тях се образуват кетонови тела.

Това е цяла група различни вещества, предизвикващи окисление в организма – ацидоза. Когато са много, се появява световъртеж, гадене и дори повръщане.

При бързо сваляне на килограми така и се случва, затова препоръчват алкални минерални води, витамини от група В и Е. Нуждата от последния силно нараства, и може да се приеме до 800 мг на ден.

Изгарят или се разпадат – къде отиват мазнините при отслабване
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария август 21, 2018 19:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи