Изкривяване на гръбначния стълб – кога намесата на хирург е единственото възможно решение на проблема

Мария
Написана от Мария юни 29, 2015 16:40

Изкривяване на гръбначния стълб – кога намесата на хирург е единственото възможно решение на проблема

Акценти:

  • Контрол на изкривяванията
  • Терапия с корсет - прогресия на изкривявания
  • Операция - прегърбване над 50 градуса

Свързани:

Сколиоза и кифоза са изкривявания на гръбначния стълб, които се срещат доста често.

Продължителното стоене на бюро и чин, тежките ученически чанти, прекарването на свободното време пред компютъра и телевизора, заседналият начин на живот – това са факторите, обуславящи нарушаването на стойката при децата. Как се лекуват изкривяванията на гръбнака?

Под сколиоза е прието да се разбира асиметрия на тялото или странично изкривяване на гръбначния стълб. Кифозата също е деформация на гръбнака в неговата сагитална, тоест средната равнина, което се съпровожда от привеждане на тялото напред или прегърбване.

Причините за тези заболявания и досега остават загадка за лекарите. От това доколко ще нарушен баланса на гръбначния стълб в периода на активен растеж на детето зависи от стратегията и периода, в който е започнало лечението на тези заболявания.

Корсетната терапия – носенето на специален корсет, прилагана в началния стадий на изкривяване, е недостатъчно ефективна.

Все пак този метод на лечение способства за преустановяване развитието на сколиозата и осигурява допълнително време до завършване на формирането на костите, след това става възможно провеждането на операция.

В случай на силно изкривяване е възможно притискане на гръбначния мозък или нервите, а понякога и паралич на крайниците. Изкривеният гръбнак също оказва натиск върху вътрешните органи на човека, нарушавайки тяхното нормално функциониране.

В тези случаи лекарят обикновено назначава операция.

Коментарите на експерта – Хейкки Ойстерман, ортопед от клиниката Ортон в Хелзинки, Финландия

„Много е важно да се оцени риска от влошаване на състоянието на пациента в ранния стадий на сколиозата. В случите, когато операцията не е нужна, лекарят проследява състоянието на пациента чрез редовни клинични прегледи и рентгенови изследвания.

Решението за операция се приема тогава, когато изкривяването на гръбнака прогресира, нарушавайки неговия баланс и нанасяйки съществена вреда на функционирането на вътрешните органи на пациента.

В този случаи лекарят препоръчва операция с цел изправяне на гръбнака като се фиксира с помощта на метална конструкция. “

Методът на лечение се избира въз основа на степен на скелетна зрялост детето, а също и в зависимост от степента на изкривяване на гръбначния стълб. Решението за операция обикновено се взема, когато периодът на растежа на костите е вече завършен.

В случай, когато операцията е необходимо да се направи по медицински показания преди приключването на този период, хирургът е принуден да използва разтегаема конструкция.

Мерки за лечение и предотвратяване развитието на сколиоза

• Контрол – при изкривявания по-малки от 25 градуса е необходимо наблюдение до приключване на растежа, като се прави рентгенография на всеки 6 месеца.

• Терапия с корсет – прилага се при все още растящи деца за лечение на изкривявания от 25 до 40 градуса, за да се преустанови прогресирането на изкривяването.

• Операция – изкривяване повече от 50 градуса, което постепенно прогресира, дори когато организмът вече не расте. В тези случаи на пациента обикновено се препоръчва операция с цел предотвратяване на по-нататъшно изкривяване, за възстановяване на баланса на гръбнака и за постигане на естетически ефект.

Хирургично лечение на изкривяване на гръбначния стълб

Както беше споменато по-горе, хирургическата интервенция, при която се съединяват два или повече прешлена, се нарича спондилодеза или атродеза на прешлените, тоест закрепване в състояние на неподвижност – фиксиране.

За последните 2 десетилетия бяха разработени множество различни устройства с цел стабилизация на гръбначния стълб при извършване на сподилодеза.

Изкривяване на гръбначния стълб – кога намесата на хирург е единственото възможно решение на проблема
4.6 (91.55%) 71 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 29, 2015 16:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи