Излезте от Facebook, за да започнете отново да изпитвате удоволствие от живота

Мария
Написана от Мария ноември 16, 2015 18:48

Излезте от Facebook, за да започнете отново да изпитвате удоволствие от живота

Акценти:

  • Социални мрежи - завист
  • Зависимост - Фейсбук
  • Реалност - представи

Свързани:

Експеримент показва, че хората, които са спрели да използват социалната мрежа, са започнали да изпитват по-голямо удоволствие от живота от преди.

Излизането от социалните мрежи, по-точно от Фейсбук, ще направи вашият живот по-щастлив, отколкото е бил преди.

Такъв извод може да се направи въз основа на резултатите от експеримента, проведен от датския независим научно-изследователски институт, занимаващ се с изучаването на човешкото щастие.

В експеримента взели участие 1095 жители на Дания, които били разделени на 2 групи.

В първата влезли тези, които продължавали да използват Фейсбук както обикновено, а във втората – тези, които напълно прекратили използването на тази социална мрежа.

В началото на експеримента всички участници трябвало да определят своето ниво на удовлетвореност от живота по скалата от 1 до 10.

След седмица участниците отново преминали през тестове за ниво на щастие. У потребителите на Фейсбук този показател на старта на изследването бил средно 7.67, а в края – 7.75.

А при тези, които напълно спрели да влизат в социалната мрежа удовлетвореността от живота за седмица се повишила средно от 7.56 до 8.12.

Като щастливи се определяли 88%, а напълно доволни от своя живот – 84% от тези, които вече не използвали социалната мрежа, същевременно сред потребителите тези стойности били 81% и 75% съответно.

Тези, които спрели да ползват социалната мрежа, според техните собствени признания, още в същата седмица рязко повишили социалната си активност в реалния свят и те започнали да се чувстват по-спокойни, добри и по-малко самотни от преди.

Според ръководителят на изследователския център за изследване на щастието, това се дължи на факта, че Фейсбук постоянно ни кара да сравняваме своя живот с този на другите хора и то не в своя полза, а това изключително негативно се отразява на психологическото състояние на човека.

Така например 66% от участниците съобщават, че предпочитат да показват във Фейсбук само добрите си страни от своя живот, а 69% разказват или споделят само и единствено за своите успехи и постижения.

Всичко това дава изкривена представа за ежедневния живот на средностатистическия потребител на социалните мрежи, посочват ръководителя на института и неговите колеги.

Това, че постоянно изпитват завист към своите приятели във Фейсбук, си признават половината от участниците в изследването.

Социалната мрежа изкривява нашите представи за реалността. Всичко, което се случва в живота ни, ние възприемаме през призмата на представите за живота на другите хора, с които се запознаваме от Фейсбук.

А тъй като хората предпочитат да съобщават за себе си само позитивните неща, ние възприемаме своя живот като много по-труден, скучен и меланхоличен, отколкото е всъщност.

Вместо да се съсредоточим върху това какво действително ни е нужно на нас самите, ние мислим за това какво имат другите, допълват учените.

Специалистите по зависимостите предупреждават разделилите се с партньора си хора – наблюдението на бившата половинка в социалните мрежи прави раздялата още по-болезнена.

Освен това прекалено продължителният престой в социалните мрежи изключително неблагоприятно се отразява на продуктивността на служителите, затова и в Швеция, когато въведоха 6-часовият работен ден, наложиха и забрана на офис работниците да влизат в социалните през работно време.

Действително е вярно, че благодарение на социалната мрежа човек може да се поотпусне малко и да си почине, разглеждайки нещо, което не изисква прекалено ангажиране на вниманието, но то трябва да бъде с мярка.

Излезте от Facebook, за да започнете отново да изпитвате удоволствие от живота
4.4 (88.11%) 37 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 16, 2015 18:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи