Излишната чистота у дома и рискът от алергични заболявания

Мария
Написана от Мария януари 30, 2015 20:03

Излишната чистота у дома и рискът от алергични заболявания

Акценти:

  • Излишна чистота и алергични заболявания
  • Котешки косми като укрепващ имунната система на бебето
  • Полезни микроорганизми в почвата

Свързани:

Въпреки че обикновено инстинктивно родителите се стремят възможно най-старателно да предпазват новороденото си дете от битовите бактерии, гъбички и алергени, новите изследвания показват, че бебетата, които се излагат на тези дразнители през първата година от живота си, впоследствие имат значително по-нисък риск от развитие на алергични заболявания, предизвикани от вируси хрипове и бронхиална астма.

Поредното такова изследване, проведено от учени от град Балтимор, щата Мериленд, САЩ, беше публикувано в новия брой на списание Allergy and Clinical Immunology.

По данни на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията /CDC/, в настоящия момент 7 милиона деца в САЩ страдат от астма. През 2009 година това заболяване е причинило щети на икономиката на страната в размер на 56 млрд. долара и е причинило смъртта на 3388 деца.

Следва да се отбележи, че в България през последните години особено в големите градове случаите на астма сред децата рязко зачестиха.

Българските лекари са на мнение, че това се дължи на прекаленото увеличаване на броя на автомобилите, които в столиците са достигнали до критичните нива от 550 автомобила на 1000 души население, но основният проблем е в това, че по-голямата част от тях са над 5 години и системите им за пречистване на изгорелите газове не функционират.

Последните проучвания показват, че при децата, които растат в селските райони, се наблюдава по-ниска честота на заболеваемост от алергия и бронхиална астма, благодарение на факта, че те редовно се излагат на въздействието на полезните микроорганизми в почвата.

Други изследвания пък сочат, че контактът с алергени като мишки, хлебарки и котки – понижават риска от развитие на астма.

За по-нататъшно проучване на тези въпроси, група учени от град Балтимор, проведе ново изследване, в което взели участие 467 новородени, живеещи в градски условия /конкретно в градовете – Балтимор, Бостън, Ню Йорк и Сент Луис/.

Изследователите проследили здравословното състояние на тези деца за период от 3 години, а също и посещавали жилищата на децата, за да проучат условията им на живот и за да измерят нивата на алергените в помещенията, в които живеят.

Групата учени старателно определила всички случаи на хрипове при децата, различните проявления на алергии.

Здравословното състояние на децата било проследявано с регулярна кръвна картина и кожни тестове за алергени, провеждани били и редовни физикални прегледи и родителите попълвали анкети. От 104 жилища от общо 467 били взети и изследвани проби от домашен прах.

Резултатите показали, че децата, които в първата година от живота си, живеели в жилища, в които били установени следи от жизнената дейност на мишки, косми от котки, и изпражнения на хлебарки, имали много по-рядко белодробни хрипове за периода до 3-тата им година, отколкото тези от по-„чистите“ жилища.

Особено интересен е фактът, че колкото повече алергени били открити в домашния прах в стаята на бебето, толкова по-силна била неговата естествена защита срещу алергични заболявания.

Ако говорим в точни цифри, децата, израснали без контакт с тези алергени, имали 3 пъти по-висок риск от развитие на пристъпи на белодробни хрипове в сравнение с тези, не влизащи в контакт с нито един от тези 3 алергена.

Авторите на изследването също отбелязват, че децата, обитаващи жилища с голямо разнообразие от бактерии били по-малко предразположени към инхалационни алергии и пристъпи на хрипове.

Излишната чистота у дома и рискът от алергични заболявания
4.6 (91.25%) 32 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 30, 2015 20:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи