Изненадващите предимства на безсънието

Диана
Написана от Диана ноември 4, 2015 19:42

Изненадващите предимства на безсънието

Акценти:

  • Безсънни нощи - изненадващи предимства
  • Настроение - по-добро
  • Отпочиване - по-качествен сън

Свързани:

Безсънните нощи, за жалост, са част от живота на почти всеки съвременен човек.

Макар че много хора истински се опитват да се грижат за здравето си и да си набавят необходимото им количество сън, то други живеят „ден за ден“ или пък просто са прекалено заети и нямат достатъчно време дори да се наспят нормално.

Всички знаем до какви отвратителни и ужасни последици може да доведе редовното недоспиване. Липсата на качествен сън е страшно сериозен проблем, на който обаче сякаш никой не обръща нужното внимание.

Наистина е опасно да игнорираме ефектите, които безсънието ни носи и при поява на такива трябва незабавно да проведем консултация с лекар.

Но науката отново успява да ни изненада и да ни предостави всъщност някои доста изненадващи предимства на недоспиването, за които най-вероятно дори и не подозирате.

Какво показват проучванията?

Оказва се, че още през 70-те години са били проведени експерименти и изследвания, свързани с липсата на сън. Групата хора, които са взели участие в тях, са били наблюдавани след определен продължителен период, през който не получили възможността да затворят очи и за секунда.

От тях били взети кръвни проби, като заедно с това са и били използвани дори невропсихологични инструменти, които да уловят мозъчните функции по време на изтощителното време на безсъние и работата им след това.

Резултатите са изключително изненадващи за учените.

Оказва се, че след продължителна липса на сън, хората могат да изпитат антидепресивен ефект върху тялото си – настроението им може да се подобри с цели 37,2 %, което е страшно странно, като се вземат в предвид всички вреди, които са свързани с недоспиването.

Защо резултатите са такива?

Причините за цялото това противоречие са много и различни, и учените не са сигурни коя точно могат да определят като главна такава.

Това, което се случва обаче е, че след като преминат през период на безсъние и след това се наспят, хората всъщност получават в пъти по-качествен, дълбок и спокоен сън, отколкото биха получили принципно.

Това намира обяснение във факта, че организмът им е изтощен от дългите часове, прекарани с отворени очи и единственото, което иска да прави е да спи и да си почива – следователно той отделя цялото си внимание на това, без да се занимава с почти нищо друго.

Това докарва до състояние на много по-дълбок сън, на който не всички нормални хора могат да се насладят всяка нощ.

Също така, се наблюдават известни промени, свързани с биохимичните процеси, които в тези моменти протичат в мозъка.

Изследванията показват, че при групата хора, които са се наспали след поредица от безсънни нощи, се е наблюдавало повишение на нивата на някои хормони в организма – а именно на хормоните свързани с активността и щастието, главно отговарящи за нашето настроение – серотонин и норадреналин.

Какъв е извода?

Макар че безсънието може да ни помогне доста, що се отнася до това, да „спим като къпани“, не бива да забравяме, че то все пак е изключително опасно за здравето.

Но в случаите, в които не можем да го избегнем е добре да знаем поне това – когато получим възможност да се наспим – да не си навиваме алармата, а да оставим организмът ни да си почива точно, колкото си иска и да се наслади на един по-дълбок от обичайното сън. Ако го направим, е много вероятно да се събудим свежи, бодри и щастливи.

Но също така, това важи само ако недоспиването не е било хронично – в противен случай, ако не си взимаме редовно ежедневната дажба сън, когато най-сетне се наспим, ще се почувстваме три пъти по-отпаднали – организмът ще има да си наваксва нещо, което всъщност е невъзможно да бъде наваксано.

Затова избягвайте безсънието, но когато то е неизбежно – постарайте се да извлечете полза от него!

Изненадващите предимства на безсънието
4.5 (90.73%) 41 глас[а]

Диана
Написана от Диана ноември 4, 2015 19:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи