Изненадващо приключи първата генна терапия, която подмладява с 20 години

Мария
Написана от Мария април 25, 2016 09:53

Изненадващо приключи първата генна терапия, която подмладява с 20 години

Акценти:

  • Генна терапия - независим източник
  • Теломери - удължаване
  • Заболявания - ограничено въздействие

Свързани:

Изпълнителният директор на Bioviva USA Inc Елизабет Париш обяви, че е първият човек в човешката история, който е успял успешно да обърне последиците от естественото стареене – благодарение на експерименталната генна терапия, разработена от компанията ѝ.

Париш се подложи на тази терапия през 2015-та година, предназначена да се бори с намаляването на мускулната маса, което е характерно за процесите на стареене и същевременно да предотвратява изчерпването на стволовите клетки, дължащо се на обусловените от напредването на възрастта заболявания.

Първоначалната цел бе доказване, че генната терапия, разработена от нейната компания е безопасна.

А резултатите, за които сега съобщава Париш, биха били първата успешна демонстрация на удължаване на теломерите, но е необходимо доказване на ефективност в дългосрочен план и съответно да се потвърдят и чрез методите на научните изследвания.

Прилагащите се към момента терапевтични методи предлагат твърде ограничени и по-скоро палиативни ползи за хората, страдащи от заболявания обусловени от стареенето.

Освен това промяната в начина на живота има ограничено въздействие върху тези заболявания. Напредъкът в биотехнологиите е най-доброто решение, и ако тези резултати се потвърдят и чрез научни изследвания, това означава, че компанията на Париш пише история.

Но все пак и тя е наясно, че са необходими допълнителни изследвания, за да се провери ефективността на тази генна терапия. Въпреки това обаче този научен труд ще бъде революционен.

Теломерите – как всъщност функционират?

Това са къси сегменти на ДНК, които се намират в краищата на всяка хромозома.

Ролята им е на буфери срещу износването, дължащо се на естественото стареене. Но поради продължителното клетъчното делене, с течение на времето теломерите стават твърде къси, за да се предпази от хромозомата. Когато това се случи, тоест теломерите се скъсят прекалено много, това води до стареене.

В основата на успеха на терапията, разработена от компанията от Париш, е свързана с оценка на теломерите, които се определят въз основа на теломерите в белите кръвни клетки – Т-лимфоцити.

По-дълги са теломерите на по-младите клетки. В сравнение със средната дължина на теломерите на Т-лимфоцитите на американското население от една и съща възрастова група, 44-годишната Париш твърди, че генните терапии, които нейната компания е разработила, и помага за удължаване на теломерите с толкова, колкото са се скъсили за 20 години.

Важно е обаче да се отбележи, че резултатите все още не са потвърдени от независим източник. А от компанията все още продължават детайлното наблюдение на кръвната картина на Париш и това ще продължи през следващите месеци и дори години, за да се гарантира, че успехът, който е наблюдаван при левкоцитите що се отнася до удължаване на техните теломери.

Но въпросът е дали чрез тази генна терапия ще е възможно теломерите и на другите тъкани и органи да се удължат. И дали ще е безопасно прилагането на тази генна терапия върху други хора.

Следователно тези твърдения на Париш могат да се определят и отчасти като маркетингов, тъй като все пак тя е собственик на компанията, която е разработила тази генна терапия, и съответно с подобни изявления очаква да получи запитвания от други хора, които са съгласни да се подложат от нея, и ако такива се появят евентуално да се улесни процедурата по потвърждаване на нейните ефекти.

Изненадващо приключи първата генна терапия, която подмладява с 20 години
4.6 (91.2%) 75 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 25, 2016 09:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи